Zehirlenen Kişiye Nasıl Müdahale Edilir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zehirlenen Kişiye Nasıl Müdahale Edilir?

 

Zehirlenme sıklıkla görülen sağlık sorunlarından bir tanesi. Solunum , sindirim ve deri olmak üzere üç farklı zehirlenme türü mevcut. Bu bakımdan bu zehirlenmeler sonrasında uygulanacak ilk yardım da farklı olmakta. Zehirlenme sonrası müdahale yaparken nelere dikkat etmeliyiz, neleri yapmaktan kaçınmalıyız? Bu yazımında zehirlenme ile ilgili çeşitli bilgiler vereceğiz.

 

Zehirlenme Nasıl Anlaşılır?

 

Bir kişinin zehirlendiğini anlamak ilk etapta biraz zor olabilir. Çünkü zehirlenme belirtileri pek çok rahatsızlıkla aynı etkileri gösterir. Kusma, ishal, karın ağrısı, baş dönmesi, solunum zorluğu, göğüs ağrısı gibi çeşitli belirtileri bulunmaktadır. İlk etapta kişinin ne yediği ya da nerelere gidip, kim ve nelerle etkileşime girdiği  düşünülmelidir. Bunlar neticesinde sebebin zehirlenme olduğu anlaşılabilir.

 

Zehirlenme Sonrası Müdahale

 

Ağız yoluyla ortaya çıkan zehirlenmelerde en çok yapılan yanlışlardan bir tanesi kişinin kusturulmaya çalışılmasıdır. Bununla birlikte yoğurt, ayran ve limon suyu gibi çeşitli gıdalar yedirilmeye çalışılması da bir hatadır. Bu tarz gıdalar da kişinin kusmasına sebep olacaktır. Bu da özellikle herhangi sert bir maddeyi yuttuktan sonra ortaya çıkan zehirlenmelerde, yutulan maddenin ağız yoluyla çıkarılmaya çalışmanın kişinin yemek borusuna zarar verebilme riskinden dolayıdır. Bu yüzden zaman kaybetmeden hastaneye gidilmesi gerekmektedir. Ayrıca kişi elleriyle herhangi bir kimyasal maddeye dokunmuşsa elleri dezenfektan ile temizlenmelidir.

 

Kimyasal Yanıklar

 

Kimyasal yanıklardan oluşan zehirlenme sonrası müdahale de ise yanığa sebep olan madde dikkatli bir şekilde uzağa taşınmalıdır. Kişinin üzerindeki elbiseler yine dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır. Bunu yaparken elbiseleri çıkarak kişi ellerine eldiven ya da bir naylon poşet takmalı. Yanan bölge suyun altına tutularak uzun bir süre yıkanmalıdır. Bundan sonraki aşamada ise yine en yakın hastaneye hasta görülmelidir.

 

Solunum Yoluyla Zehirlenme

 

Solunum yoluyla zehirlenmeler en çok görülen zehirlenmeler arasındadır. İlk müdahale nispeten diğer zehirlemelere oranla daha kolaydır. Zehirlenen kişi hemen açık havaya çıkarılmalı ve temiz hava alması sağlanmalıdır. Eğer bu mümkün değilse camlar açılmalı ve camın önüne taşınıp hava alması sağlanmalıdır. Kişi kendisini iyi hissettiğinde yine en yakın hastaneye başvurulması gerekir.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zehirlenen Kişiye Nasıl Müdahale Edilir?
Giriş Yap

E-Okur ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!