2.El ‘Yenilenmiş Otomobil’ Sıfır Araba Alamayacağını Düşünenlere !

yenilenmiş otomobil
yenilenmiş otomobil
Share

Share This Post

or copy the link

Yenilenmiş Otomobil

Daha önce ki aylarda da birçok haberi ve söylentisi çıkan, yenilenmiş otomobil uygulaması ile ilgili birinci ağızdan açıklama geldi. Renault CEO’su Hakan Doğu, yenilenmiş otomobil uygulamasının Türkiye’de uygulanırsa nasıl olacağını araştırmaya başladıklarını ve ikinci el pazarında olan sorunlardan dolayı uygulama ile ilgili çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Daha önce de gündeme gelen haberlerde  Renault bu konuda öncü olabileceğini belirtmiş, fabrikadan 2. el olarak araçları yenileyip satışa sunacakları konuşulmuştu. Türkiye’de pazar hacmi geniş ve bu uygulama için de uygun olan Renault markası, yenilenmiş otomobil satışı için son hızda çalıştıklarını belirtti. İspanya ve Fransa gibi ülkelerde uygulanan bu satış modeli hakkında Türkiye için olacak versiyonu için önemli açıklamalar yapıldı.

İstanbul’da gerçekleşen fuarda açıklama yapan Renault Group CEO’su Doğu, sıfır araç almanın hayallerde kalabileceği şu dönemlerde insanlara umut olabilmek adına gerçekleştirilecek yenilenmiş otomobil uygulaması ile ilgili ‘Şu an bu konu üzerinde yoğun çalışıyoruz‘ dedi.

“İkinci elde araç bulmak zorlaşıyor. Araç olmazsa nasıl yenileme olacak gibi bir sürü sorular var”

yenilenmiş otomobil

“Bu konuda çalışmalarımız sürüyor.  ‘Refactory’ adı verilen sistem sayesinde araçların yenilenip tekrar fabrika garantisi ile satılması anlamına geliyor. Bu konu üzerine yoğun mesai harcadık. Çalışmalarda son aşamalara gelindi, inşallah yakın zamanda Türkiye’de lanse ederiz.

Güncel olarak yaşanan soru şu ki,  ikinci el araç bulmanın zorlaşması. Sistem açıldıktan sonra en çok karşılaşılacak soru ikinci elde araç yoksa nasıl yenileyeceksiniz gibi ve birçok benzer soru var. Sistemi aktif etmek için doğru zaman mı değil mi hala düşünüyoruz ve buna yönelik planlarımız da var.” diyen Doğu, uygulama için devamlılık açısından Türkiye’deki “Özellikle yenileme alanında oluşturulan pazar oldukça kuvvetli. Renault olarak Türkiye’de olan birçok tedarikçi ile çalışmalarımız sürüyor. Türkiye’de 52 yıllık köklü geçmişe sahip olmamız ve milyarlarca euro değerinde parça almamız buna delildir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Türkiye için yedek parça üretiminde diğer ülkelere göre gayet başarılı olduğumuzu belirten patron “Bizim için rakip Asya ülkeleri…  Onlara kıyasla her zaman gurur duyuyorum.  Sektör içerisinde olan ve gelişimleri yakın takip eden biri olarak dünya çapında üretim ve satış yapmak çok büyük bir gurur. “ dedi.

“Devlet yetkilileri ile görüşerek, araçları ulaşılır hale getirmek için vergilendirmede düzenlemeye gitmek için çalışacağız”

yenilenmiş otomobil

“Dünyanın birçok yerinde ikinci el araç krizi var. Yeni araç alamayan insanlar araçlarının bakımlarını yaptırıp kullanmaya devam ediyor. Ülkemizde de bu durum farklı seyretmiyor. Türkiye’de yaklaşık olarak her sene yarım milyon insan evleniyor. Bu da en az bu kadar aracın satılması anlamını taşıyor. Bu sebepten dolayı da yaklaşık olarak 2 milyon araç satılmalı ki piyasa bu durumda tatmin olsun. 

Ayrıca Türkiye’de yaşanan en büyük sorunlardan biri park halinde olan araçların 20 yaş ve üzerinde olması. Vergi konusu ile ilgili düzenlemeler yaparak önümüzde ki dönemlerde, sektörde oluşan sorunları gidermek adına devletle birlikte çalışacağız. Çünkü bu sorunu halletmemiz gerekiyor.”

“Artan yakıt fiyatları ile birlikte elektrikli araçlara geçiş hızlanabilir.”

yenilenmiş otomobil

Türkiye özelinde teknolojik dönüşüm ve yenilenmiş otomobil hakkında konuşan Doğu, şunları da konuşmasına ekledi:

“Geçtiğimiz 10 sene içerisinde Türkiye, yenilebilir enerji piyasasında neredeyse yoktu. Şu an ise ilk on ülke arasında. Nüfusumuzun genç yapıda olması da diğer pazarlara uyum sağlamamızı kolaylaştırıyor. Ayrıca ülkemizin büyük olması da bu konu için bir avantaj. Çünkü artan yakıt fiyatlarından dolayı uzun bir yolculuk yapmak çok maliyetli. Elektrikli araçların bu sebepten dolayı daha hızlı yayılacağını ve sisteme dahil olacağını düşünüyoruz.”

Yenilenmiş otomobil uygulaması Fransa’da nasıl işliyor?

Renault Fransa’nın Flins bölgesinde bulunan fabrikası ile , Refactory ismiyle bilinen sistem için yeniden düzenlenmiş bir üretim modeli hazırlamış durumda. Fabrikada yıllık olarak yaklaşık 45 bin adet aracın yenilenmesi ve pazara sunulması düşünülüyor.

Şirket bir aracın yenilenmesi için, ortalama olarak 6 günün yeterli olduğunu belirtse de bazen bu işlem üç hafta gibi bir süreye ulaşabiliyor. Şirketin koyduğu hedef ise 2030 yılına kadar belirlenmiş durumda. Renault bu yıla kadar yenilenmiş otomobil uygulaması ile yaklaşık olarak 1 milyar euro kazanmayı hedefliyor. Umarız bu süreçte fiyatlar uygun olur ve ülkemizde bu uygulama halkı bir nebze rahatlatır.

0
mutlu
Happy
0
_zg_n
Sad
0
sinirli
Annoyed
0
_a_rm_
Surprised
0
vir_sl_
Infected
2.El ‘Yenilenmiş Otomobil’ Sıfır Araba Alamayacağını Düşünenlere !
Login

To enjoy E-Okur privileges, log in or create an account now, and it's completely free!