Üniversite kayıtları ne zaman?
Tercih sonuçları ne zaman açıklanacak, ne kadar süre kaldı gibi sorulara net bir cevap vermek her zaman mümkün değildir. Fakat genel olarak sınavdan yaklaşık 1 ay sonra tercih sonuçları da açıklanmış olacaktır. Tercih dönemini iyi geçiren bir öğrenci için bu durum pek düşüneceği bir durum da değildir aslında.
Puana göre tercih yapmakta kolay olmayabilir. Birçok seçeneğin olduğunu unutmamalısın. ÖSYM bu konu ile ilgili tercih robotunu kullanıma sunmuş aynı zamanda birçok farklı site üzerinden de sıralamalar açıklanmış durumda.
Ayrıca tercih robotu sayesinde gitmek istediğin üniversite ilgili detaylı bilgiye sahip olabilir, geçmiş yıllarla ilgili de bilgi edinebilirsin. Bu sebepten dolayı tercih döneminde, tercih robotundan yararlanmayı umarız ki ihmal etmemişsindir.
ÖSYM tercih sonuçlarını açıkladıktan sonra ise yerleştiğin okulu öğrenmiş olacaksın. Bundan sonra ki kısımda ise e-kayıt sistemini kullanarak elektronik olarak kayıt yaptırabilirsin. Bu işlemi ne zaman yapacağını ise ÖSYM’nin sitesinden veya resmi gazetelerden öğrenebilirsin. Elektronik kayıt dönemi başladıktan sonra öncelikle yapman gereken E-Devlet üzerinden kayıt yaptırmak olacaktır. Bu kayıt işlemi zorunlu değildir fakat işlerin kolaylaşması adına yapılmasında fayda vardır. Bu süreçte e-kayıt yaptırmadığın taktir de ise bizzat okuluna başvurarak kayıt yaptırman gereklidir.
Genel olarak istenilen belgeler aynı olsa da farklı olabilecek belgelere karşı okul ile iletişime geçebilir ve kayıt için istenen belgeleri öğrenebilirsin.
Üniversite kayıtlarında ihtiyaç duyulanlar
Tercih sonuçları açıklandıktan sonra birçok öğrenci heyecanlı şekilde kayıt işlemleri ile ilgilenecektir. Tercih sonuçları açıklandıktan bir süre sonra kayıt işlemleri için hazırlıklar başlayacaktır. Üniversiteye kayıt olabilmen için gerekli olan bazı belgeler bulunur ve bunları temin etmediğin sürece sorun yaşayabilirsin. Her üniversite farklı belgeler istediği için mutlaka web sitelerini ziyaret ederek veya okuldan bilgi alarak bu işlemlere hazırlanmakta fayda var.
Genelde istenen bazı belgeler ise şu şekilde olabilmektedir: Nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı, erkek adaylar için askerlik durum belgesi(herhangi bir engel olup olmadığı kontrol edilmelidir).
4,5 cm x 6 cm boyutlarında olmak şartı ile en az 6 en fazla 12 fotoğraf. Sayılar değişkenlik gösterebileceğinden dolayı en az altı fotoğraf götürmende fayda var. Ayrıca fotoğrafların güncel yani son 6 ay içerisinde çekilmiş olması ve tanınıyor olman gerekir. Ayrıca eğer ikinci öğretim programına yerleştiysen de katkı payının ödendiğine dair bir dekontunda olması gerekir. Üniversite sınav ve tercih sonucunu belirten belgeyi de yanında bulundurman gerekiyor.
Özel durumlardan biri olan tek ders veya bütünleme gibi sınavlarda bulunman gerekiyorsa, ortaöğretim kurumundan gerekli belgeyi alarak kayıtlara gitmen gerekiyor. Fakat bu durumda değilsen mezun olduğun orta öğretim kurumunun diplomasını veya onaylı belgesini alman yeterlidir.
Eğer ki ek puanla yerleştiysen ve mezuniyet belgende bu alan görünmüyorsa da ek puanların esas alındığı okuldan mezun olduğuna dair bir belge alman gereklidir. Ayrıca ikametgaha da ihtiyacın olabilir. Fakat herhangi bir yere gitmeden E-Devlet üzerinden bu belgeyi temin edebilirsin.
Peki ek tercih dönemi ne zaman başlayacak?
Üniversite tercih sonuçları açıklandıktan sonra sonuçları inceleyip, herhangi bir yere yerleşemediğini öğrenmiş olabilirsin. Fakat yerleşmek için bir şansının daha olduğunu unutmaman gerekir. Ek tercih döneminden faydalanıp şansını tekrar denemelisin. Bu konuda yapman gereken ÖSYM tarafından belirlenmiş olan ücreti bir bankaya ödeyip sonrasında tercih listesini tekrar yapman olacak. Hangi bankaya ve ne kadar ücret yatıracağına dair bilgilere ÖSYM sitesinden ulaşabilirsin.
İlk tercihinde yerleşemediysen veya tercih yapmadıysan ek tercih dönemini kullanarak bir tercih listesi yaparak bu sürece hazırlık yapabilirsin. Bu dönemde dikkat etmen gereken şeylerden bir tanesi kontenjanlar bir diğeri de puanın olacak. İlk tercihlerin açıklanmasından hemen sonra başlayan ve kısa süre sonra açılan ek tercihlerde bazı öğrenciler istediği sonuçları elde edebiliyor. Bu sebepten dolayı bunu bir fırsat olarak düşünebilir ve ona göre hareket edebilirsin.
Bu dönemde de yine ilk tercihte olduğu gibi 24 tercih hakkın olacak. Bütün tercihlerini kullanmanı tavsiye ederiz bu süreçte. Çünkü avantajını artırabilecek bir duruma gelebilirsin bu süreçte. Tercih sonuçları açıklandıktan sonra ek yerleştirme için yayınlanan kılavuzu inceleyerek gerekli olan bilgileri edinebilir ve tercihlerini rahatlıkla yapabilirsin.