Bütün işverenler, personellerinin tüm özelliklerinden yani hem iyi hem de kötü olabilecek yönlerinden belirli bir çıkar sağlar. Bu sebepten dolayı işveren olarak belirli kriterlere dikkat ederler. Genel olarak en çok dikkat edilen 7 farklı özelliği sizin için hazırladık:
1) Zekâ
Genel olarak yaygın olarak bilinen bir kanıdır zekanın işlere olan katkısı. Araştırmalara konu olmuş, iş yerinde verimlilikte yüksek oranlarda zekanın etkisi saptanmıştır. Bu nedenle iş hayatında zeka kavramı; planlı olabilme, organizasyon düzenleme, problemleri çözebilme ve verilen işi zamanında teslim edebilme gibi şekillerde kullanılır.
Farklı şekilde düşünecek olursak zeka, gündelik sorunlarla başa çıkarken ne kadar pratik çözümler üretebileceğimiz ile de ilişkilidir. Ayrıca işverenlerin en çok dikkat ettiği şeylerden bir tanesi de sorulan soruların kalitesidir. Bu sayede kendinizi kanıtlayabilir ve zekanız konusunda iyi bir izlenim bırakabilirsiniz. Soruların ve cevapların kaliteli olması karşı taraf için zeki bir kişi ile görüşüldüğü izlenimini vereceği için bu konu oldukça önemlidir.
2) Liderlik Vasfı
Liderlik, içinde bulunulan işlerin getirdiği sorumlulukları rahat bir şekilde göğüsleme ve sonuçlarına katlanabilmektir aslında. Farklı idari görevleri kabul etme ve gönüllü olarak sorumluluk alma yeteneğidir.
Liderlikte en önemli şeylerden biri, bahanelere yer verilmemesidir. Liderlik konusunda istekli olduğunu belirtmek için, kurumun hedeflere ulaşmasını sağlamak için daha doğrusu önemli rollerde olmaya istekli olmak gerekir. Liderlik vasfı olan kişi de çalıştığı kurum için enerjisini harcayarak ve yüksek performans sergileyerek bunu gösterebilir.
3) Dürüstlük
Çok kapsamlı ve bir o kadarda hayati olan bir nitelik dürüstlüktür. İş hayatı haricinde de insanları başarıya ulaştıracak özel bir niteliktir. İnsanın kendisine dürüst olmasıyla başlar her şey. İnsanın hem kendine hem de dışarıya açık olmasıyla mümkündür birçok şey. İşverenlerin dikkat ettiği ve kişinin geçmişte olan iş hayatı hakkında verdiği doğru bilgiler çok önemlidir. Ayrıca kişinin de önceden yapmış olduğu hatalarından ders çıkarması ve tecrübe olarak kullanmasında fayda var.
Özellikle bağlılığın ve sadakatin önemli. Daha önce çalıştığın kişiler ve kurumlar hakkında kötü yorum yapmaktan kaçınmalısın. İstemeden çıkarılmış dahi olsan diğer işlerinden bahsederken dikkatli olmakta fayda var. İşverenler genel olarak bu konuda yapılan kötü yorumlardan yola çıkarak dürüstlüğünüzü sorgulayabilir.
4) Sempatik ve İçtenlik
Her zaman için samimi ve içten olan insanlarla iletişime geçmek insanları rahatlatır. İşverenlerde genel olarak diğer insanlarla iletişimde samimi, doğal ve rahat olan kişileri tercih ederler. Takım çalışmasına uyum sağlayabilen, kendi evinde bir iş yapıyormuş gibi işlerini önemseyen çalışanlar aranır genelde. Kişiliğini güzel yansıtan, samimi olurken de dengede olabilen çalışanlar her zaman daha popüler olmuştur.
5) Yetkinlik
Yetkin olma konusu da en az diğer maddeler kadar önemli. Kariyerin başlangıcında çok etkili olan bu kavram, o işte çalışabilmek için sahip olunan yetenekleri kapsar. Hangi bilgilerin gerekli olduğu, iş özelinde ne kadar çaba harcanması gerektiği gibi konulara rahat karar verme yetkin olan kişi için zorlanmadan halledilebilir. Yetkin olan kişi bu ayrımları doğru yapıp kariyer basamaklarını tırmanacaktır.
6) Cesaret
Cesaret, diğer çalışanların düşüncesinden dahi korktuğu risk alma isteğidir. Sonucunda başarısızlık yaşama veya belirsiz bir işe düşünmeden girme gibi düşünülse dahi bu işlere vakit harcanmalıdır.
Sorun yaşanan dönemlerde ve konularda fikir belirtmen, olaylara hızlı çözüm önerileri getirmen de bir cesaret göstergesidir. İşverenler genel olarak fikirlerini paylaşmaktan çekinmeyen çalışanlarına yakınlık hissederler. Gittiğin iş görüşmelerinde bunları dikkate alarak geleceğin için aklına gelen soruları doğrudan sormanda fayda var.
7) Güç
Güç, sadece fiziksel olarak harcadığın enerji değil, zorluklar karşısında direnme sürendir aynı zamanda. İşler yolunda değilken buna göğüs germek ne kadar güçlü olduğunu gösterir. Güçlü olduğunu gösterebilmen için, sakin ve rahat olmalısın. Bu sayede çalışabileceğin ortamda da bu tavırları sergileyeceğini göstermiş olursun. Sorun yaşanan durumlarda nasıl davranacağı gören yöneticiler sana bu konuda güvenecektir.
Genel olarak işverenlerin dikkat ettiği maddeler bu şekildedir. Sadece bahsettiğimiz maddeler sizi ileriye götürmez. İşi kazanabilmek için karakter de çok önemlidir. Ayrıca davranışların ve karakterinin iyi olması da onlar için birçok şeyden daha önemlidir. Bütün özellikleri geliştirmenin mümkün olduğunu unutmadan kendinizi gelişime adadığınızda işlerin yolunda gitmemesi çok mümkün olmayacaktır.