İşinden ayrılmadan önce yapman gereken şeylerin neler olduğundan bahsedeceğiz bu yazıda. Öncelikle çalıştığın yerden memnun değilsen ve artık dayanacak gücün kalmadıysa eğer oradan ayrılmayı düşünüyor olabilirsin. Eğer düşüncelerin bu yöndeyse ve karar verme adımını geçtiysen artık, bu yazıda bahsedeceğimiz şeyler tam olarak senin için.
Bir işten ayrılmak kolay bir şey değildir elbette. Öncelikle çalıştığın yere bilgi verip ihbar süreni kullanmadan hemen önce, neler yapabileceğini senin için sıraladık.
İşinden Ayrılmadan Önce Yapman Gereken 4 Şey
1) Neden işten çıkmak istediğini açıkla:
İşinden ayrılmadan önce, seni bu kararı almaya iten şey hakkında, kendine net bir açıklama yapman gerekir. Bu kararını almanda etkili olan faktörlerin hepsini bilmen oldukça önemli. Genel olarak çalışan insanların bu kararı almasında birden çok faktör etkili oluyor. Bu sebepten dolayı da tek bir şeye odaklanmamadan fayda var.
İstifa etme kararı aldıktan sonra kararında herhangi bir değişim yaşamıyorsan eğer kararın doğruluğundan emin olabilirsin. Ayrıca işler senin için daha kolay olacaktır. Kendine karşı yaptığın konuşmalarda dürüst ol, bu karar kolay alınabilecek tarzda değil çünkü. Bu sebeplerden dolayı da etraflıca düşün ve bütün bir karar olduğunu aklında doğrula. İşten ayrılma sonrası için bir liste oluştur ve önem verdiğin kişilerin görüşlerine başvur ve kariyerine doğru şekilde devam et.
2) Mutlaka bir b planın olsun
İşinden ayrılmadan önce veya hemen sonrası için bir planın olmalı. Herhangi bir işi bırakmak veya yenisini bulmak senin için tek seçenek olmayabilir. Bazı durumlarda her şeye en başından başlaman gerekebilir çünkü bu aklında olsun. Bu duruma gelmeden önce veya yakınken de iyice düşünmeli ve buna uygun fikirler geliştirmelisin. Çalıştığın iş yerinden memnunsan eğer ve kendini kariyer açısından geliştiremeyeceğini düşünüyorsan, pozisyon veya çalıştığın bölümü değiştirmeyi düşünebilirsin. Genel olarak yöneticiler çalışanlarının ne durumda olduklarından pek haberdar olmuyorlar. Bu sebepten dolayı aktif ol ve duygularını belirterek kendin için farklı alanlar oluşturmayı dene.
3) Eksiklerini belirle ve bu konular için bir an önce harekete geç
İşinden ayrılmadan önce düşünmen gereken şeylerden bir tanesi de eksiklerin olmalı. Bir plan yaptın ve daha sonrası için bir şeyler düşünüyorsun bu kısım doğru. Ancak bundan sonra olan süreç için sana neler gerekiyor. Yani bir eğitim mi alman gerekli, yoksa yeni bir beceriye mi ihtiyacın olacak. Bu beceri için ne tür eğitimler alabilirsin? Bunları yapmak için ne kadar zamana ihtiyacın var ve çalışmayı düşündüğün pozisyona hazır mısın ? Bu sorular için detaylı olarak kendini değerlendirmeli ve eksiklerini gidermek için veya kendin için daha fazla ne yapabilirsin bunları düşünmen gerekiyor.
4) Maaşın olmadan ne kadar süre idare edebilirsin?
İşinden ayrılmadan önce aklından çıkmaması gereken bir diğer madde ise birikimin. Bu zamanda bir işten çıkıp hemen bir diğerine girmek hiç kolay bir durum değil. Hal böyleyken de çalışmadığın süreleri düşünüp ona göre bir miktar para ayırman gerekebilir. Yani bu süreçte geçinebilecek kadar birikim yapmadıysan ve düzenli gelire sahip değilken geçinme imkanın olacak mı?
Bu sorunlar neden önemli çünkü geçim kaygısı yaşadığın sürede yeni bir iş bulman da kolay olmayacaktır. Şöyle ki bu süreçte kaygın ne kadar çok olursa bulduğun herhangi bir işe girme ihtimalin maddi durumuna göre hızlanacaktır. Bu sebeple de iyi karar veremeyebilirsin ve bir önce ki işinden daha da zorlu bir ortamda çalışmak durumunda kalabilirsin.
İşinden ayrılmadan önce bu konuları da aklında bulundurarak hem çalıştığın ortamı değerlendirmeli hem de yeni bir iş bulmadan diğerine son vermemen uygun olabilir. Süreç boyunca birkaç farklı şeyi bir arada yapmak zorunda kalabilirsin, fakat bunları düşünmediğin takdirde de zorlanabileceğini unutma. Yeni bir iş için bulunduğun alana dair güncel ilanları takip ederek aynı zamanda farklı ilgi alanlarına dair ilanlara da göz atabilirsin.
İşten ayrılma süreci genel olarak sancılı ve uzun zamanlar düşünülerek verilmesi gereken kararlardır genel olarak. Bazı istisnai durumlar dışında hızlı karar vermek sizi zor durumlarda bırakabilir. Bahsetmiş olduğumuz maddelere birçoğu eklenebilir fakat genel olarak dikkat etmeniz gerekenleri sizler için açıklamış olduk.