Doğum Sonrası Depresyon
Doğum sonrası depresyon nedir, nedenleri nelerdir? Doğum sonrası depresyonunun belirtileri nelerdir? Gebelik sonrası depresyonun tedavisi…
Doğum sonrası depresyon, bebeğin doğumunun ardından bir ay ile bir sene arasında ortaya çıkan depresyona verilen isimdir. Ortalama her 7-8 kadından birinde, hamilelik sonrası depresyon gözlemlenir.
Anne-babalar, bir bebeğin hayatlarına dahil olmasıyla beraber yaşamlarında meydana gelen değişimlerle mücadele etmeye çalışırken bir uyum sürecinden geçer. Birçok anne için bu uyum süreci geçicidir ve aşırı derecede rahatsız edici olmaz.
Birçok kadın bebeğini doğurduktan sonraki ilk birkaç gün içinde “annelik hüznü” adı verilen yoğun duyguyu yaşar.
Annelik hüznü genellikle sadece 2 ila 3 gün sürer ve bu süre içinde yeni bir anne olarak, ağlamaklı, endişeli ve huysuz hissedebilirsiniz.
Eşinizin, ailenizin ve arkadaşlarınızın desteği, genellikle bu ruhsal bunalımı aşmanıza yardımcı olmak için yeterlidir. Bu duygular ilk günlerden sonra ve gün geçtikçe kötüleşmeye devam ederse, depresyon işareti olabilir.
Doğum Sonrası Depresyonu Belirtileri Nelerdir?
Bir kişinin doğum sonrası depresyonu yaşadığına dair birçok işaret vardır. Sıklıkla görülen doğum sonrası depresyon belirtileri şunlardır;
Ruhsal açıdan kötü hissetmek
Yetersizlik duygusuna kapılmak ve bir anne olarak başarısız olacağını düşünmek
Gelecek hakkında umutsuzluk duygusuna sahip olmak
Yorgun, üzgün ve ağlamaklı hissetmek
Suçlu, utanmış veya değersiz hissetmek
Kaygılanmak ve kolayca panik olmak
Uyumakta zorluk çekmek, çok uzun süre uyumak veya kabus görmek
Bebekleri için aşırı derecede endişelenmek
Yalnız kalmaktan veya dışarı çıkmaktan korkmak
Kimi zaman kadınlar ailelerinden ayrılmayı düşünebilir veya eşlerinin kendilerini terk edeceği duygusuna kapılabilir. Ayrıca kendilerine, eşlerine veya bebeklerine zarar verme korkusu yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda geç kalmadan hemen profesyonel yardım almanız gerekir.
Anksiyete belirtilerinin, depresyonla aynı anda yaşanması kuvvetle muhtemeldir.
Doğum Sonrası Depresyonu Nasıl Teşhis Edilir?
Bu belirtilerden herhangi birini 2 hafta veya daha uzun bir süredir yaşıyorsanız, doktorunuzla veya bir psikologla görüşün. Ayrıca psikolojik destek de alabilirsiniz. Doğum sonrası depresyonunun, bir uzman tarafından teşhis edilmesi ve gereken tedaviyi uygulaması gerekir.
Doğum Sonrası Depresyonunda Tedavi
Aşağıdakiler dahil olmak üzere, doğum sonrası depresyonu için farklı birçok tedavi yöntemi vardır. Sıklıkla başvurulan tedavi yöntemleri;
Danışmanlık hizmeti almak
Psikoterapi
Grup tedavisi
Destek programı
Antidepresanlar gibi ilaçlar
Öte yandan, aile ve arkadaşlardan gelen destek de çok önemlidir.
Doğum Sonrası Psikoz
Doğum sonrası psikoz (doğum sonrası veya lohusa dönemi psikozu olarak da adlandırılır) doğum sonrası depresyondan daha az görülür ve doğumdan sonraki ilk hafta ila on ikinci haftaya kadar görülebilir. Açıkça düşünmekte güçlük çekmek, aşırı ruh hali değişimleri, olmayan şeyleri görmek veya duymak (halüsinasyonlar), herkesin size karşı olduğunu hissetmek (paranoya) ve güçlü sanrılar (gerçekle açıkça çelişen inançlar), doğum sonrası psikozu yaşayanlarda görülen belirtilerden bazılarıdır. Bu tıbbi bir acil durumdur ve hemen bir doktorla temasa geçilmelidir.
Doğumdan Sonra Baba ve Bebeklerin Ruh Hali
Doğum sonrası depresyon sadece annelerle sınırlı değildir. Babalar da eşlerinin doğumdan sonra yaşadığı depresyonla birlikte ya da kendi başlarına doğum sonrası depresyon yaşayabilirler.
Anne veya babanın yaşadığı depresyondan elbette bebekler de olumsuz etkilenir.
Son olarak;
Siz veya tanıdığınız biri doğum sonrası depresyon belirtileri gösteriyorsa, yardım için geç kalmamakta yarar vardır. Her annede doğum sonrası depresyonu görülmeyebilir. Ancak oldukça yaygın olan bu psikolojik probleme müdahale edilmesinde geç kalınması, kimi zaman telafisi zor daha büyük problemlere neden olabilir. Özellikle annenin ruh halinde gözlemlenen ciddi depresyon belirtileri, profesyonel bir yardım almayı gerektirir.