Birçok ebeveyn çocuklarının gelişimine doğrudan katkı sağlayamaz fakat onların ne hızda geliştiklerini merak ederler. Bunun içinde bazı bilinen kalıplara göre hareket edilir genelde. Yine de bütün çocukların birbirinden farklı olduğunu unutmayalım. Çocuk gelişimi için belirlenen kalıpları onlara dayatmak yerine yönlendirme amaçlı kullanmalısınız.
Bunların dışında da çocuğunuzun gelişimi ile ilgili merak ettiklerinizi aile hekimi veya bir çocuk doktoruna danışabilirsiniz.
Çocuk gelişiminde dikkat etmeniz gereken önemli noktalar:
Dil ve akademik gelişim
Sosyal ve duygusal gelişim
Dil ve Eğitim
7 yaşındaki bir çocuk, birinci sınıfa başlamış olacak ve okul dönemi başlayacaktır. Daha basit ve anlaşılır cümleler yerini zamanla karmaşık cümlelere bırakacaktır. Daha iyi konuşmayı öğrenmeye başlayıp, normalden biraz daha uzun olan konuşmaları anlamlandıracaktır.
Okulun ilk yıllarında çocuklar zihinsel olarak çok hızlı şekilde gelişebilirler. Çocuk kelimelerin birden fazla anlamı olduğunu öğrenmeye başlayıp, bunları cümle içerisinde kullanarak şaka ve mizah unsurları içeren duyguları rahatça ifade etmeye başlayacaktır.
Bu yaşına gelene kadar çocuklar:
Sayıları kavram olarak anlama
Gündüz ile geceyi, sol ile sağı birbirinden ayırma
Kısa sayma rutinleri (birden ona kadar gibi)
Çocuk gelişimi için kıyas olarak kullanılan bu maddelerin gelişip gelişmediğini de kontrol edebilirsiniz.
Eğitim konusunda ise okul yöneticileri ve çocuğunuzun öğretmeni ile tanışarak sürekli iletişim halinde olmalısınız. Gerekli görüldüğü durumlarda ödevlendirme için siz de gönüllü olun. Bu sayede çocuğunuzun daha rahat hissetmesine katkıda bulunabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşıtlarından daha geride olduğunu düşünüyorsanız da aşağıda bulunan maddelere dikkat ederek, daha sonrasında profesyonel olarak yardım alabilirsiniz:
Okuma zorluğu veya anlama bozukluğu gibi çocuğu zorlayan belirtiler. (Harfleri çıkaramama ve tekrar okumasına rağmen ifade edileni anlayamama).
Diğer arkadaşları tarafından dışlanma veya zorbalığa maruz kalması.
Zihinsel bir sağlık problemi veya yoğun stres.
Çocuk Gelişiminde Dikkat Etmeniz Gereken Önemli Noktalar
- Bebeklik dönemi dişlerinin yerini kalıcı dişlerin aldığı zorlu dönemde bu konudan korkmamasını sağlamanız çocuk için oldukça önemli.
- Bu süreçte çocuğunuz okula da başladığı için ani kilo kaybı yaşayabilir bu durumlarda yemek yemesi için baskı yapmamalısınız.
- Kendilerini fark etmeye ve farklı bir ortamda bulunmaya başladıklarını için benlik gelişimleri için destek olmalısınız.
- Fiziksel olarak eklem ağrıları, karın ağrıları ve buna benzer konularda fazlaca şikayetleri olabilir. Çocuklar okulda oynarken fiziksel olarak da yaralanabilecekleri ve ağrı ile karıştırabilecekleri için bu konuda zaman zaman bu şikayetlerini kontrol etmeyi unutmayın.
- Çocuğunuzu diğerleriyle kıyaslamaktan ve sürekli eleştirmekten kaçının. (ödev ve başarı konusunda özellikle)
Bu maddeler dışında fiziksel gelişimle ilgili genel olarak bir sorun olduğunu düşündüğünüz taktirde doktorunuza başvurarak gerekli kontrolleri sağlayın.
Sosyal ve Duygusal Gelişim
6 ila 8 yaşları arasında, çocuklar ebeveynlerinden giderek daha bağımsız hale geliyorlar. Onlara karşı kendilerini büyümüş gibi gösterme ve tehlikeli olabilecek şeyleri deneme konusunda cesaretli olabilirler. Bu konuda onları görmezden gelmemeye ve dikkatli olmaya özen gösterin. Çocuklar bu süreçte okulda birlikte hareket etmeyi ve beraber bir şeyler yapmayı öğrenirler. Bu yaş gruplarında genelde çocuklar hemcinsleriyle daha fazla vakit geçirmektedirler (erkekler erkeklerle, kızlar kızlarla).
Bu dönemde çocuklar farklı oyuncak gruplarına da ilgi duyabilecekleri için ailelerin cinsiyetçi davranmaması ve cinsiyete göre oyuncaklar alma gibi hatalar yapmaması önemlidir. Bu sebepten dolayı birçok oyuncağın bir arada bulunduğu bir ortam oluşması için çaba harcamalıdırlar. Çocukların dikkat süreleri de zamanla artmaya başladığı için yeni farklı oyuncaklar ve spor etkinliklerine yönlendirme gibi faaliyetler gelişimleri açısından çok faydalı olacaktır.
Ayrıca çocuklar gelişmeye devam ettikleri için etraflarında olup biten olaylara gerçekçi yaklaşmaya başlayacaklardır. Büyüklerin yaşamış olduğu sorunları anlamaya başladıklarından dolayı onlara doğru olan değerleri yavaş yavaş öğretmeniz gerekir. Bu süreçte okul döneminde oynanan oyunlarda hile yapabilme, istemeden arkadaşının eşyasını alabilme gibi durumlara rastlanabileceği için doğru ve yanlış ayrımı için çocuğa yardımcı olmak gerekir.
Ebeveynlerin Çocukların Gelişimi İçin Yapabilecekleri Farklı Öneriler
Bilgisayar oyunları, TV ve telefon kullanımı için süre belirlemek. Çocuğun sadece ekranlardan değil normal olarak dışarıda olan arkadaşlarıyla da vakit geçirmesini sağlamanız gerekiyor.
Ev içerisinde geçirdiği zamanın verimli olması için, ödevler ve diğer sorumlulukları için beraber planlama yapabilirsiniz.
Çocuklarınızın sorduğu zor soruları cevaplamaktan kaçınmayın (cinsellik, şiddet ve uyuşturucu kullanımı gibi). Onların yaşına uygun olabilecek şekilde cevaplar vererek bu konularda sizin verdiğiniz bilgilere güvenmesini sağlayın.
Çocuğunuzun benlik saygısını destekleyin ve onları eğlenmeye ve kendilerini ifade etmeye teşvik edin. Ayrıca farklı sporlara yönlendirerek fiziksel gelişimleri için fırsat tanıyın.
Çocuk gelişimi için öneriler bu şekilde. Yine de her çocuğun biricik ve özel olduğunu unutmayın.