Çayeli Neresi Gezilir?
Çocukluğumdan beri görmek istediğim sayılı yerler arasında yer alan ilçeyi ilk kez bir TRT belgeseli ile tanımıştım. Yaşlı bir amcadan ilçe ile ilgili bilgi alınırken çaydan önce mısır yetiştirdiklerini anlattığını hatırlıyorum. Bir gün ne olursa olsun gideceğim dediğim bu ilçeye yıllar içerisinde defalarca kez uğrama fırsatı buldum. Ne zaman Çayeli tabelasını görsem aklıma o günkü televizyon karşısında ki halim gelir.
Bu kadar güzel bir ilçenin tarihini de detaylı olarak incelemek gerekiyor. Çayeli tarihi ile ilgili internet üzerinde yer alan bilgilerin ötesinde yazılmış kitap ve kaynak önerisi olanlarda yorumlar kısmından bana ulaştırırlarsa ayrıca memnun olurum.
Neyse konumuza geri dönecek olursak, ilçe daha önceleri pek çok farklı ülkelerin hakimiyeti altına girmiş. Milatta önce 700 lü yıllardan günümüze kadar uzanan tarihinde pek çok farklı ülkenin sınırları içerisinde yer almış. Daha sonrasında ise, Rus işgali ile karşılaşan ilçe ilk zamanlarında Çaybaşı adı ile anılırken daha sonrasında Çayeli adını almış. Adından da anlaşılacağı üzere ilçenin de başlıca geçim kaynağını Çay yetiştiriciliği oluşturuyor.
Çayeli’ne Nasıl Gidilir?
İlçe Rize il merkezi ile komşu, bunun yanı sıra deniz kenarında yer alıyor ve Karadeniz Sahil Yolu’da ilçe üzerinden geçiyor. Dolayısıyla benim çocukluğumda olduğu gibi ilçeye ulaşımda herhangi bir sorun yaşamadan ulaşmak mümkün oluyor. İlçe merkezi Rize merkeze yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta yer almaktadır.
Çayeli Gezilecek Yerler
İlçe içerisinde ve çevresinde gezilecek pek çok kale, kilise ve cami bulunuyor. Aynı zamanda arabanızla gitme imkanınız varsa yaylalara çıkarak gününüzün daha eğlenceli geçmesini sağlayabilirsiniz. İlçe çoğunlukla yağmur ile sizi karşılıyor çoğunlukla yılın neredeyse tamamının yağmurlu olduğunu da unutmamak ve bu duruma hazırlıklı olarak ilçeye gitmek gerekiyor.
Aynı zamanda tüm Karadeniz ilçelerinde olduğu gibi yolculuğunuz boyunca ara ara sizi de farklı köprülerin karşılayacağını da unutmamak gerekiyor. Camileri sayacak olursak; Caferpaşa ve Ormancık camilerini muhakkak görmenizi tavsiye ediyorum. Bunların dışında, ilçeye sadece iki km uzakta yer alan Zeleki kalesini de görmeden gitmemeniz gerekiyor. Aynı zamanda Çayeli yayları arasında hangisine gitmeliyiz diye soracak olursanız benim size tavsiyem; Hazindağ yaylasına çıkmanızdır. İlçe ve çevresinde yer alan ilçelerde pek çok farklı yaylanın bulunduğu da unutulmamalıdır.
Çayeli’nde Ne Yenir?
Karadeniz gezisi içerisinde yer alan hemen tüm ilçelerde muhakkak balık yemenizi tavsiye etmiştim. Ama Çayelinin bu ilçeler arasında bir istisna olduğunu da söylemekte fayda var. Bu bakımdan değineceğimiz ilk durak Çayeli Hüsrev kuru fasülye olacaktır. Şu ana kadar yediğim kuru fasulyeler arasında gerçekten önemli bir yere sahip olan Hüsrev’in kuru fasulyesini yemeden yolunuza devam etmemeniz gerektiğini özellikle hatırlatıyorum. Bunun dışında bölgede yer alan pidecilere de uğrayabilirsiniz. Yemek konusunda Karadeniz ilçelerinin kendine has bir damak tadı olduğunu da özellikle belirtmek istiyorum.
Çayeli Nerede Kalınır?
Turizmin gelişmesi ilçeyi iki ziyaret arasında bile farklı bir çehreye sokabiliyor. Turizm bir anlamda yeni otel ve yeni konaklama seçeneklerin ortaya çıkmasına oldukça büyük bir artı sağlamış. Bunun dışında açılan üniversitelerde bunu destekleyen özellikleri bir araya getirmiş. İlçede konaklama söz konusu olduğu zaman önceden araştırma yaparak otel ve pansiyon için rezervasyon yaptırmanızın da oldukça büyük bir önemi olduğunun altını çizelim. İlk gittiğimde bir arkadaşımın misafiri olmuştum daha sonra ki ziyaretimde ise bir apart otelde kalmayı tercih ettim. Buralardan birini sizde ziyaret edebilirsiniz.