Bilinçli Şekilde Beslenme Nasıl Olur?
Bilinçli beslenen kişi beslenmeyi sporla desteklemenin de öneminin farkındadır. Bu bakımdan beslenmeyi ve sporu bir arada değerlendirmek daha mantıklı olacaktır.
Sağlıklı ve Sağlıksız Gıdaların Ayrımını Yapma
Artık İnternet’in de iyice yaygınlaşmasıyla birlikte sağlıklı ve sağlıksız gıdaların hangileri olduğunu kolaylıkla bilmek mümkün oluyor. Örneğin yoğun yağ içeren gıdalar, yoğun tuz ve şeker içeren gıdalar sağlıksız olarak adlandırılabilen gıdalar sınıfına giriyor. Buna karşın tamamen doğal olan ve kimyasal içermeyen gıdalar da sağlıklı olarak değerlendirilen gıdalar. Sağlıksız gıdalar içerdikleri yoğun tuz, şeker ya da baharat sebebiyle tat olarak daha cezbedici özelliklere sahipler. Doğal gıdalar ise dışarıdan hiçbir takviye yapılmadan cazip lezzetleri bulunan gıdalardır.
Zamanında ve Kararında Yeme
Bilinçli beslenme için gün içindeki öğünlere ve öğün saatlerine uymak gerekmekte. Bununla birlikte aşırı şekilde fazla yemek tüketmek hem gün içinde sindirim anlamında sizi zorlayacak hem de uzun vadede sağlık sorunları yaratacaktır. Kilo alma da bu sağlık sorunları içerisinde değerlendirilebilir. Özellikle başkalarıyla birlikte yemek yiyorsanız, birlikte yemek yediğiniz insanların etkisi altında kalabilirsiniz. Yemek yediğiniz insanlar sağlıksız ama cazip gıdalar tüketirken sizin az ve daha sağlıklı gıdalar tüketmeniz kolay olmayacaktır. Bunun yanında sözlü olarak da masada bulunan insanların telkinleri sizi kolayca sağlıksız yemek konusunda ikna edebilir. Uzmanlar iradesi zayıf olan kişilerin mümkünse tek başlarına yemek yemelerini tavsiye ederler.
Aç Kalma Korkusu
Bilinçli beslenme kesinlikle diyet yapma değildir. Bu yüzden aç kalma korkusu olanlar aç kalmayacakları konusunda rahat olabilirler. Buradaki önemli konu doyacak kadar yemek yemektir. Ne azı ne de fazlası. Oysaki çoğu diyette az gıda tüketildiği için insanlar mutlu olamazlar. Bilinçli şekilde beslenme tamamen farklıdır.