Ar-Ge Aslında Nedir?

ar-ge
ar-ge
Share

Share This Post

or copy the link
İnsanların iş hayatına girmeden önce sıkça duyduğu bir terim olan ve anlamının ne olduğunu bile bilmediği Ar-Ge teriminden bahsedeceğiz bugün. Bu kavramın ne anlama geldiğini sizler için araştırdık.

Ürünlerin geliştirilmesi ve süreç içerisinde rahat ilerlemenin sağlanması denildiğinde akla gelen birimdir Ar-Ge. Bu kavramın ne olduğunu bilen ve belki bu şirketlerin bu bölümünde çalışanınız bile vardır. Dışarıya daha yakın olan satış ve pazarlama kavramları daha çok bilinir fakat çalışma tarzı farklı olsa bile bu kavram da satışla yakından ilgilidir.

Bu yazımızda ise bu departmanı sizler için araştırdık. Keyifli okumalar dileriz.

Ar-Ge nedir?

ar-geAraştırma ve Geliştirme demektir aslında; şirketler gelecekte de satış alanında pazarda ki ilgiyi korumak için bu departmanı kullanır. Görevi ise yeni ürünleri veya fikirleri üreterek çıkış yolları oluşturmaktır. Mevcut olan ürünlerin geliştirilmesi ve güncellemesi gibi süreçleri de kapsar bu durum.

Araştırma ve geliştirme kavramı söylendiğinde insanlar genel olarak teknoloji ile ilgili bir şey gibi düşünebilir veya genelde ilaç sektörü çağrışım yapabilir. Aslında durum tam olarak böyle değil, çok geniş bir kullanım alanına sahip aslında bu kavram.  Örnek olarak bir cihazın, yeni tarzlarını üretmek veya olan halini geliştirmek için araştırma ve geliştirme yaptığını söyleyebiliriz.

Ar-Ge biriminin görevleri ve sorumlulukları bununla sınırlı değildir. 8 aşamadan oluşan kısa bir grafikle bunların sizlere neler olduğunu gösterelim.

Ar-Ge'nin görevleri

Ar-Ge Görevleri:

  • Yeni bir ürün araştırmak ve bu ürünü geliştirmek
  • Mevcut olan ürünleri güncel hale getirmek
  • Süreç iyileştirmek ve geliştirmek

Yeni bir ürün araştırmak ve geliştirmek

ar-ge

Üretilen herhangi bir ürünü, o ürünü destekleyecek bir veri olmadan pazara sürmenin mantıklı olmadığı birçok kişi tarafından bilinir. Araştırma yapılırken de genel olarak ürüne olan ihtiyaç, kullanıcıların ne kadar süre ürünü kullanacağı gibi projeye destek olabilecek detaylı araştırmalar yapılır.

Bunların dışında ürün özellikleri, maliyetler ve ürün üretimi için gereken süreyi belirleyebilmek bu departmanın sorumluluğundadır. Bu sayede yeni ürün geliştirme için de sağlam bir temel atılmış olur.

Yeni bir ürün geliştirmek, genel olarak araştırma esnasında veya ihtiyaçlara göre ortaya çıkar. Ayrıca üretimden hemen önce yani seri üretimden önce bir prototip üzerinden bolca çalışma denemesi yapılır. Bu sayede ürünün çalışır halde ve üretime geçtiği zamanda nasıl performans vereceği de görülmüş olur. Yeni bir ürün üretmenin yasa ve yönergelere de uygun olarak geliştirilmesi gerekir.

Mevcut ürünleri güncelleştirmek

ar-geAr-Ge kapsamında, elde olan ürünlerin pazar hacimlerini arttırmak için bir takım değişiklikler yapılabilir. İhtiyacı karşılamak adına üründe değişiklik veya güncelleme yapılarak potansiyeli artırılabilir.

Ayrıca üründe bulunan sorunları da çözmek Ar-Ge departmanının görevidir. Bu duruma üretim içerisinde olan süreçler de dahildir.

Ar-Ge departmanının, bir diğer görevi ise ürünlerin kalitesini kontrol etmektir. Kalite güvence ekibi ile beraber, ürünler hakkında düzenli olarak kontrol sağlarlar. Oluşan sorun ve eksikleri düzeltirler. Önemli kalite eksiklikleri giderildikten sonra dahi, ürünler düzenli olarak kalite kontrol testinden geçmeye devam eder. yapmakla sorumlu olduğu bir diğer şey ise kalite kontroldür.

Süreç iyileştirmek ve ardından geliştirmek

ar-ge

Ar-Ge’nin görevleri arasında, sadece ürünlerin geliştirilmesi yer almaz. Endüstriyel ve üretim süreci de Ar-Ge’nin görevleri arasında yer alır. Yani bir şeyler icat ederken, sadece sonuca odaklanmanın değil, gelişimin süreç içerisinde saklı olduğu anlamına gelmektedir.  Gelişmeye odaklanma bir süre sonra sizler için sadece bir araç haline gelecektir. Örnek vermek gerekirse de bir endüstri içerisinde güvenlik ve performansın artması için termik yönetim çözümlerinin geliştirilmesi gösterilebilir.

Süreç içerisinde biraz önce de belirttiğimiz gibi, araştırma için sorunların belirlenmesi ve takibi esnasında da geliştirme ve prototip oluşturma gibi birçok süreç bulunmaktadır.

Araştırma ve Geliştirme birimi çok önemli ve kritik bilgileri size aktararak şirketiniz adına önemli kararlar almanızı sağlayacak fikirleri de size sunar. Hem size hem de işletmenize katkı sağlayacak bilgiler elde edersiniz bu sayede. Bu birime yatırım yapan şirketler bir nevi teknoloji ve geleceğe de yatırım yapmış olurlar.

Geliştirme dışında sağladığı bilgi trafiği sayesinde ürünlerin ve süreçlerin takibi konusunda çok değerli hale gelen bu birim, genel olarak şirketlerde bir araç olarak görünse de doğru kullanımda etkisi son derece fazla olacaktır.

 

0
mutlu
Happy
0
_zg_n
Sad
0
sinirli
Annoyed
0
_a_rm_
Surprised
0
vir_sl_
Infected
Ar-Ge Aslında Nedir?
Login

To enjoy E-Okur privileges, log in or create an account now, and it's completely free!