20’lik Diş Nedir? Tedavi Yöntemleri Nedir?

featured
Share

Share This Post

or copy the link

20’lik Diş Nedir?

20’lik dişler çenenin en arka bölümünde yer alır. Genellikle 17-20 yas aralığında çıkma eğilimi gösterir. 20’lik diş çıkarma süreci oldukça zorlu ve ağrılıdır. Verilen ismin aksine 30 yaşına kadar veya 30’lu yaşlarda çıktığı da görülür. Çene gelişiminin doğal sürecinde süt dişleri, ön dişler, azı dişleri ve köpek dişleri çıktıktan sonra, gelişim tamamlanır ve 20’lik dişler için yer açılır.

Bu dişler üst ve alt çenede ikişer tane olmak üzere toplamda 4 tanedir. Çıkışları esnasında dayanılmaz derecede acıya sebep olabilirken, kişiye göre ağrı durumu değişiklik gösterir ve daha düşük bir ağrıyla çıkarmak da mümkündür. 20’lik dişlerin çıktığı düşünüldüğünde doktora başvurmak elzemdir. Diş hekimi, dişin durumuna bakarak kendiliğinden çıkması mümkün mü, yoksa tıbbi operasyon mu gerekli konusunda karar vererek buna göre bir yol izleyecektir.

Neden Ağrır?

20’lik diş ağrılarının en temel sebebi kişinin çene yapısında darlık olmasıdır. Buna bağlı olarak, diş eti altında büyüyerek üste çıkmaya çalışan dişler, ağızdaki diğer dişlerden kendine yer bulamadığı takdirde patlayamaz. Akabinde diş eti altında çeşitli formlarda yamuk bir şekilde büyüme gösterir. Bu durum büyük ölçüde ağrıya sebep olur. Bu ağrılar bazen çapraz olarak görülebilir. Yani aslında sağ üstteki dişin sebep olduğu ağrıyı sol üst dişte hissedebilirsiniz. Hatta bu çaprazlama bazen alt ve üst dişlerde olacak şekilde de görülmektedir.

20’lik dişler, çıkma esnasında ağrı yapmasa da, çürümeye olan yatkınlığı sebebiyle ilerleyen zamanlarda deforme olarak da ağrıya neden olabilir. Bu yüzden dişin çıkmaya başladığı hissedildiğinde doktor kontrolünde ivedi bir şekilde tedavi edilmelidir.

Tedavi Yöntemleri

Her zaman geçerli olduğu gibi, 20’lik diş ağrısını geçirmenin veya önüne geçmenin en başarılı adımı ağız ve diş bakımına özen göstermektir. Doğru diş fırçası kullanımı, düzenli diş fırçalama ve gerekirse ek ağız bakım ürünleri kullanımı, diş ve diş etlerinin sağlıklı olması için gerekliyken, 20’lik dişlerin çıkması sırasında uygun ortamın sağlanmasına yardımcı olur. Bu dişler herhangi bir yamukluk olmadan çıkıyorsa, gelişme aşamasındaki ağrıyı hafifletmek adına doktor tavsiyesi ile ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak eğer dişlerin çıkışı yanlış yöne doğru ise veya çürüme gibi problemler görülüyorsa, bu durumda diş hekimi ile koordineli bir şekilde takibi yapılmalıdır.

Dişin durumuna göre çekilebilir veya çekilecek durumda olmadığı hallerde ameliyat yoluna giderek 20’lik dişin tedavisi tamamlanmalıdır. Aksi takdirde sürekli ağrı yapmakla birlikte ağızdaki diğer dişlerin sağlığı için de tehlike oluşturacaktır.

0
mutlu
Happy
0
_zg_n
Sad
0
sinirli
Annoyed
0
_a_rm_
Surprised
0
vir_sl_
Infected
20’lik Diş Nedir? Tedavi Yöntemleri Nedir?
Login

To enjoy E-Okur privileges, log in or create an account now, and it's completely free!