13 yaş ergenlik dönemi için bir dönüm noktası olabilir. Ergenlik çağında olan çocuklar için en zor dönemlerden biri olarak bilinir. Bu dönemde olan çocukların artık bir yetişkin gibi gözükmeye başladığı fakat psikolojik olarak çok zayıf ve güçsüz olabildikleri bir dönemdir.
Genel olarak belirli bir döneme kadar çocukların duygu ve davranışlarını tahmin etmek çok zor değildir. Fakat ergenlik dönemine bu durum çok farklı olabilir ve tuhaf davranışlar sergileyebilirler.
Bazen gerçek bir yetişkin gibi bazen ise tamamıyla çocuk gibi davranırlar. Kendileri de bu duruma şaşırırlar aslında. Onları yöneten farklı biri varmış gibi hissedebilirler böyle durumlarda.
13 Yaş Dönemi İçin Eğitim
13 yaş dönemi birçok ülkede öğrencilerin lise dönemine geçtikleri zaman olarak bilinir. Bu dönemin getirdiği stres ile birlikte geleceğe yönelik zor sınavlarından da üstesinden gelmekle uğraşırlar bir yandan. Ayrıca bu dönemde arkadaş ortamı ve yeni bir okula başlamak da onlar için farklı bir stres kaynağı.
Bu dönem içerisinde okulda ki başarıda azalma görülebilir. Bu dönemlerde çocuklar, başarı haricinde kendilerini kanıtlama, bir gruba dahil olma ve karşı cinsle iletişim kurma gibi konularla belirli bir süre ilgilenebilir. Genel olarak ilgileri ve dikkatleri çabucak değişir bu dönemde.
13 Yaş Dönemi İçin Sosyal Gelişim
13 yaş dönemi sosyal gelişim açısından kritiktir. Bu dönem çocuklar için dış dünyanın daha çekici aile bireylerinin ise zıt görüşlerde kaldığı dönemlerdir. Aileler için, çocukların fikirlerini onaylamasalar bile dinlemek çok önemlidir. Çünkü bu dönem ergenler için birbirlerinin fikirlerinin çok kıymetli olduğu dönemlerdir. Çocuğun çevresi onun düşünce ve fikirlerini sıkça etkiler.
Bazı konular için bu durum bir avantaj sayılabilirken, unutulmaması gereken önemli bir konuya dikkat çekelim. Kötü alışkanlıklar ve bağımlılık. Arkadaş çevresi çocuklar için yeni şeyler deneyimleme fırsatı sunan ortamlar oluşturur. Bu dönemde kötü alışkanlıklardan uzak durması için çocuğunuzla zıtlaşmadan, maddelerin zararları üzerinden normal açıklamalar yapabilirsiniz.
Bu duruma engel olamadığınız durumlarda olabilir. Ergen çevresi ile arasının bozulmaması için kendilerini oraya ait hissedebilmek adına bazı kötü maddeleri deneyebilirler. Aileler ise bunun sebebini düşünebilmeli ve bir bağımlılık durumu yaşanmadan çocuğa yardım etmelidirler.
Aksi durumlarda yaşanan sorun ise çocuğun aileyi tamamen saf dışı bırakmasıdır. Ailesinin onayını alamadığı ve bağımsız olarak düşünemediği için arkadaşlarının düşüncelerine önem verir hale gelirler. Grup içerisinde kendi varlıklarını gösterebilmek için birçok şeyi kabul edebilirler. Bu nedenlerden dolayı çocuğun arkadaş çevresini ailenin iyi tanıması gerekmektedir.
Bu konu için spor, sanat ve kültür etkinlikleri içeren topluluklara katılım sağlanması gayet faydalıdır. Çocuk için doğru örneklerin olduğu, yaptığından keyif alıp kendini geliştirebileceği bir ortam oluşturmasını sağlamak gayet önemlidir. Bunların yanında çocuğunuzu ona örnek olacak kişiler ile yetiştirmekte faydalı olabilir.
Biraz önce bahsettiğimiz kendini kanıtlama konusu sadece arkadaş çevresinde gerçekleşmiyor. Sosyal medya günümüzde birçok bağımlılığa sebep olabiliyor maalesef. Kendisini sosyal mecralardan daha rahat ifade edebildiğini düşünen çocuk bu eksikliğini sürekli ekran başında vakit geçirerek gidermeye çalışıyor. Bu sebeple de bağımlılıklar oluşabiliyor. Ailelerin ekran süresi için de sağlıklı olacak şekillerde düzenleme yapmaları oldukça önemli.
13 Yaş Dönemi İçin Duygusal Gelişim
13 yaş dönemi içinde bulunulan dönem düşünüldüğünde sadece fiziksel gelişim veya değişimlerin göze çarptığı bir dönemdir. Fakat asıl değişim duygularda olacaktır. Zaman zaman öfkeli, neşeli veya çok morali bozuk hallerde çocukları görmek mümkün.
Bu dönemde çocuk, ailesi ile farklı fikirlere sahip olmaktan, eleştiri yapmaktan ve söz dinlememekten keyif alacaktır. Başına buyruk yaşamaya çalışmak onlar için önemlidir ve aileler bu konuda sorun yaşayabilirler. Okulda olan başarı, aile içinde bulunduğu konum, yaşadığı çoklu değişimler ve diğer arkadaş sorunları çocuk için endişe verici olabilir.
Çocuk daha önce ki dönemleri içerisinde sosyal olarak fazla gelişmemiş durumdayken kendisini bu konularda geliştirmeye adayabilir. Zevkleri, doğru ve yanlış düşünceleri, toplum tarafından onaylanmayacak davranışları ve kuralları doğrudan anlamaya başlar. Bu konularla ilgili okuldan ve aile çevresinden uyarılar alacaktır. Onun için doğru olan herhangi bir şeyin toplum açısından neden yanlış anlaşılacağını öğrenmeye başlayacaktır. Bu dönemde özellikle çocuğun farklı davranışlarda bulunması ve sizin gözünüze girmek için yapabileceğini unutmayın ve tepkilerinizi ona göre verin.