Uzun bir maraton sonucunda açıklanan sınav sonrası artık öğrencilerin yapması gereken şey güzel bir tercih dönemi geçirmek. Artık hayalini kurduğunuz mesleğe bir adım daha yakınsınız ve bu süreçte doğru kararlar vermek için titiz davranacaksınız belki de. Bu dönemde kararsız kalabilirsiniz ayrıca. Bu noktada size YÖK Lisans Atlası ve YÖK Atlas Tercih Robotu yardımcı olabilir.
YÖK Atlas Tercih Robotu olarak biliniyor olsa dahi aslında böyle bir durum söz konusu değildir. Bu sistem sayesinde üniversitenin o bölümüne yerleşen kişiler ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Güncel olan veriler sayesinde de bölüm ile ilgili daha kaliteli bilgiler edinerek uygunluğunu kontrol edebilirsiniz. YÖK Atlas Tercih Robotu ile ilgili merak edilenleri hep birlikte inceleyelim.
YÖK Atlas Tercih Robotu nedir?
YÖK Lisans Atlası veya YÖK Önlisans Atlası olarak da bilinen tercih robotu, Yükseköğretim Kurulu tarafından geliştirilen bilgi paylaşım sistemidir aslında. İlginizi çeken veya gitmek istediğiniz üniversite ile ilgili bilgi ararken mutlaka buradan inceleyin. Genel bilgiler dışında yerleşim bilgilerini de güncel olarak görebileceğiniz için oldukça faydalı bir sistem aslında. Fakat tercih robotu olmadığını ve sadece sizleri bilgilendirmek için verilerin paylaşıldığını da belirtelim.
Kullanımı gayet pratik olan bu sistemi nasıl kullanacağınızı da yazı içerisinde görseller yardımıyla açıklamış olacağız. Kullanımı gayet kolay olan sistem içerisinde detaylı bilgiler edinmek için çok uğraşmanıza da gerek yok.
YÖK Atlas Tercih Robotu, kullanım olarak sunduğu veriler için iki farklı amaç üzerine paylaşır. Adayların okulu öğrenmesi ve tercih sıralaması yaparken bunu göz önünde bulundurması. Seçmiş olduğunuz bölüme en yüksek puanla giren kişilerin ve en yüksek sıralama ile giren kişilerin verilerini gördüğünüzden dolayı tercih sıralaması yaparken de zorlanmamış oluyorsunuz. Sistemin nasıl kullanıldığını sizlere adım adım açıklayalım artık:
1) YÖK Lisans Atlası sayfasına girin:
YÖK Atlas sistemi, çok fazla alt başlığa ayrılıyor aslında. YÖK Atlas Tercih Robotu olarak bildiğimiz bu sistemde bütün üniversite ve bölümlerle ilgili bilgi alabiliyorsunuz.
2) YÖK Önlisans Atlası sayfasını açın:
Bu sistem içerisinde bütün bölümlerin görülebileceğini söylemiştik. Önlisans Atlası ile de diğer bölümleri görme fırsatınız olduğu sizlere hatırlatalım.
3) İstediğiniz Üniversiteyi Seçin
İstediğiniz bölümü YÖK Lisans Atlas üzerinden veya YÖK Önlisans Atlası’ndan seçtikten sonra karşınıza çıkan ilk seçenek üniversite seçeceğiniz alan olacaktır. Bu sekme içerisinde ülkemizde bulunan bütün devlet ve vakıf üniversitelerini görmeniz mümkün.
4) Seçtiğiniz Üniversite’den Gitmek İstediğiniz Bölümü Seçin:
YÖK Lisans Atlası üzerinden gitmek istediğiniz üniversiteyi, Üniversite Seç sekmesi üzerinden seçtikten sonra bölümünüzü de seçerek sistemin size sunmuş olduğu bütün verilere ulaşmanız mümkün.
5) Lisans / Önlisans Programlarını Açılan Sekmeden Seçin:
YÖK Lisans Atlası’nı ya da YÖK Önlisans Atlası’nı açtığınızda görmüş olacağınız bir diğer seçenek Lisans/Önlisans programı seçmek olacaktır. Buradan da ülkemizde bulunan bütün bölümleri görmeniz mümkün olacaktır.
7) Bölümün olduğu üniversitelerden herhangi bir tanesini seçmek için üzerine tıklayın:
YÖK Lisans Atlası ya da YÖK Önlisans Atlası’nın Lisans / Önlisans Programı Seç sekmesinden seçtiğiniz bölümün bulunduğu şehirlerin listesi karşınıza çıkacak. İstediğiniz üniversiteyi seçerek bölüm ve diğer bilgilere detaylı olarak ulaşabilirsiniz.
8) Seçmiş olduğunuz bölümle ilgili bütün detayları ve verileri görebilirsiniz:
YÖK Lisans Atlası ya da YÖK Önlisans Atlasını kullanarak üniversite ve bölüm seçerek detaylıca bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer ki istediğiniz bilgilerin bunlar olmadığını düşünüyorsanız öncelikle buradaki bağlantı sayesinde diğer sistemleri de görebilirsiniz. Burada bulunan diğer seçenekler ile meslekler hakkında bilgi alabilirsiniz. Üniversite öğrencilerini farklı olan sınav türlerinde olan öğrenci puan ortalamalarına da buradan ulaşabilirsiniz. Tercih listesi düzenleyebilir ve sihirbazı kullanarak sıralamaları girerek daha düzenli bir liste oluşturabilirsiniz.
YÖK Lisans Atlasının nasıl kullanıldığını sizlere açıklamaya çalıştık. YÖK Atlas Tercih Robotu nedir, nasıl kullanılır gibi sık sorulan soruların cevaplarını sizlere vermeye çalıştık. Detaylı olarak anlattığımız sistem sayesinde daha bilgili bir tercih süreci geçirmenizi dileriz.