Üniversite Tercihinde Dikkat Edilmesi Gereken 6 Detay

Üniversite Tercih
Üniversite Tercih
Share

Share This Post

or copy the link
Yüz binlerce öğrenci için merakla beklediği üniversite sınavı bugün açıklandı. Bundan sonra ki dönemde ise tercih dönemine yaklaşıyoruz. 5 Ağustos’ta başlayacak tercih dönemi için ise sınav sonuçlarının ve puanların değerlendirilmesi güzel bir üniversite tercihi yaparak bu süreci atlatmak gerekiyor. Ayrıca üniversite tercihi için son gün 20 Ağustos.

Bu süreçte ise sınava hazırlanmak kadar doğru üniversite tercihi yapmakta oldukça önemli. Fakat bu tercih dönemi birçok öğrenci için stresli olabiliyor. Sonunda ise güzel sonuçlar alabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı konuları bu yazıda sizler için derlemiş olduk.

Üniversite tercihleri hayatınız için kritik öneme sahip dönemlerden bir tanesi. Yanlış bir tercih ile geleceğin tamamen değişmesine neden olacağı için süreç iyi değerlendirilmelidir. ÖSYM’nin verdiği yönergeler de doğrultusunda doğru tercih yapmaya özen göstermelisiniz.

Peki bu süreç çok zor mu? Tercih dönemi için aileniz, öğretmenleriniz ve arkadaşlarınız sizlere bu konuda yardımcı olmaya çalışacaktır elbette. Onların size yardım etmesinden ziyade bazı konular özelinde fikirleriniz değişebilir elbette. Bu süreçte yapabileceğiniz şeylere ve dikkat etmeniz gereken ufak noktalara gelin hep birlikte bakalım.

Üniversite tercihleri için yapabilecekleriniz:

  1. Tercih süresine ve tarihlerle dikkat edin.
  2. Tercih etmek istediğiniz bölümlerin listesini hazırlayın ve bölümler hakkında detaylı bilgiye sahip olun.
  3. Tercih edeceğiniz bölüm ile ilgili iş olanaklarından mutlaka haberdar olun.
  4. Bölümler ile ilgili puan ve sıralamaları mutlaka inceleyin.
  5. Özel yetenek sınavı yapan bölümleri tercih edecekseniz, sınav koşullarını ve tarihlerini kontrol etmeyi unutmayın.
  6. Puanınıza uygun olacak şekilde düzgün bir tercih sırası oluşturun.

    1. Tercih süresine ve tarihlere dikkat edin.

    ÖSYM, bu konuda adayları süreç hakkında bilgilendirip tarihleri düzenli olarak site üzerinden yayımlıyor. Bu sene geçtiğimiz senelerden farklı olarak 150 ve üzeri puan alan adaylar ile AYT/YDT kısmında 170 ve üzerinde puan alan adayların tercih yapabilmesi mümkün olacak. Devam edecek olan süreç ile ilgili daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilir ve soru işaretlerini giderebilirsiniz.

    2. Tercih etmek istediğiniz bölüm ve okulların listesini yapın ve detaylı bir araştırma yapın.

    Üniversite, öğrencilik döneminin en merak edilen kısmıdır ve kişi istekleri doğrultusunda güzel bir eğitim almak ister bu dönemde. Bu sebeple meslek seçimi ve üniversite seçimi bu süreç için belki de en önemli kısımdır. Bu sebeple tercih edeceğiniz mesleği ve okulları güzel bir şekilde listeleyip okulların akademik kadrolarını da inceleyebilirsiniz.

    Bunların dışında hangi dersleri alacağınız, derslerin içerikleri ve o bölümden mezun olmuş kişilerden bölüm ve iş fırsatları ile ilgili bilgi almanız sizin için oldukça faydalıdır. Bu sayede tercih konusunda daha rahat hareket edebilir ve doğru tercih yapabilirsiniz.

    3. Tercih edeceğiniz bölüm ile ilgili iş olanaklarından mutlaka haberdar olun.

    Üniversite Tercih

    Bölüm araştırması yaptınız, bölümünüzü tercih ettiniz ve size yakın olduğunu düşündünüz. Fakat bu süreç kalıcı bir meslek kazanımını beraberinde getirdiği için, mezuniyet sonrasını da düşünmeniz gerekecektir. Yani mesleğin durumu nedir?, siz mezun olduktan sonra koşulları değişecek mi? bu sorulara cevap aramanız gerekiyor. Bu sürecin sizin hayatınızın büyük bir bölümünü etkileyeceğini unutmadan, beğendiğiniz ve severek yapabileceğiniz bir işte olduğunuzdan emin olun.

    4. Bölümlerin gerektirdiği puan ve sıralamalara dikkat edin.

    Geçmiş seneleri inceleyerek bölümlerin genel olarak hangi puan ve sıralama aralığında öğrenci kabul ettiğini mutlaka öğrenin. Fakat çok farklı site ve bilgi veren site olduğunu da belirterek yanlış bir işlem yapmamanız konusunda sizleri uyaralım. Bütün bölümler hakkında sıralama ve puan bilgilerini öğrenmek için ise buraya tıklayarak Yükseköğretim Program Atlasına ulaşabilirsiniz.

    5. Özel yetenek sınavı yapan bölümleri tercih edecekseniz, sınav koşullarını ve tarihlerini kontrol etmeyi unutmayın.

    Puan ve tercih edebilme koşulları bu bölümler içinde geçerlidir. Fakat bu bölümler kendi özel sınavlarını yaptıkları için ayrıca bir hazırlık gerekecektir. Özel yetenek sınavları için üniversitelerin açıklama ve tarihler hakkında verdikleri bilgileri takip etmeyi unutmayın.

    6. Puanınıza uygun olacak şekilde düzgün bir tercih listesi oluşturun.

    Üniversite Tercih

    Üniversite tercihi için birçok şeyi geride bıraktınız ve sıra tercih yapmaya geldi ise, öncelikle uygun şekillerde sıralama yaparak istediğiniz üniversiteye gidebilmeniz mümkün. Puanınızın yeterli olduğu üniversiteleri sıralayın,  daha sonrasında elemeler yaparak nihai kararınızı vererek üniversite tercih sürecini tamamlayın.

0
mutlu
Happy
0
_zg_n
Sad
0
sinirli
Annoyed
0
_a_rm_
Surprised
0
vir_sl_
Infected
Üniversite Tercihinde Dikkat Edilmesi Gereken 6 Detay
Login

To enjoy E-Okur privileges, log in or create an account now, and it's completely free!