
1) Kendinin Farkında Ol
Staj başvurusu nasıl yapılır sorusuna geçmeden önce insanların çok sık yaptığı bir hatadan bahsedelim. Genel olarak birkaç yere başvurduktan sonra vazgeçmemeniz gerekiyor. Olabildiğince dönüş yapabileceğini düşündüğünüz kurumlara staj başvurunuzu gönderin. Tabi bunu yaparken kendi niteliklerinize uygun ve becerilerinizi geliştirebileceğiniz yerler olmasına dikkat edin.
Stajınızın türü fark etmeksizin öncelikli olarak sıralayacağımız maddeleri düşünmenizde fayda var:
- Okul bitirme dereceni düşün ve kariyerin için başvurduğun yerlerin olanaklarını iyice değerlendir.
- Geçmiş tecrübelerini aklına getirerek mevcut kurumun sana neler katabileceğini araştır.
- Staj döneminde hangi alanlarda çalışacağını ve sürecin senin için nasıl verimli geçeceğini belirle.
- İlgi alanlarını keşfet ve genişletmeye çalış. Başvuru yaptığın firmada o alanda çalışmalar yapılıp yapılmadığını incele.
- Tecrüben yoksa eğer daha küçük yerlerde çalışmayı düşün.
2) Doğru Yere Odaklan
Genel olarak üniversiteye yeni başlayan öğrenciler stajlarını ne zaman yapacağını düşünür. Bölümler arası farklılık gösteren staj süreci genelde son sınıflarda yapılır. Staj başvuru sürecinde önemli bir dönemdir ilk seneler. Lise ve üniversitelerde genel olarak son sınıfta yapılırken, meslek okullarında ikinci yılda yapılmaktadır. Bazı bölümlerde ise staj okul bitiminden hemen sonra yapılır (Hukuk) . Stajdan önce fikirlerinizin belirgin olması için
- Staj yapabileceğin yerleri internet üzerinden araştır. İlgini çeken kurumların sitelerini ziyaret et.
- Kendi üniversitenin bu birimle ilgili kaynaklarından yararlan.
- Başvurduğun yerler stajyer aramıyorsa bile ilgini belli et. Kariyerin için gelecekte bir açık kapı bırak.
3) Başvuru İçin Gerekli Evrakları Hazırla
Staj başvurusu için, özgeçmişin(CV), eğitim durumunu ve profesyonel çalışma hayatını gösteren belgedir. Bu belgede genel olarak kişisel bilgiler, iletişim bilgileri, iş deneyimleri, alınan eğitimler ve hobiler bulunur. Daha önce hiç özgeçmiş hazırlamadıysanız endişelenmenize gerek yok. Farklı siteler aracılığı ile veya google hizmetlerini kullanarak güzelce hazırlayabilirsiniz. Etkili bir özgeçmiş oluşturduktan hemen sonra hızlı hareket ederek isteğiniz doğrultusunda başvurularda bulunabilirsiniz.
Özgeçmiş içerisine önyazı dahil etmek bazı meslek gruplarında iş başvurusunda faydalı olabiliyor. Örnek olarak bir bankaya başvuracağınız zaman özgeçmişin yanında o firmada neden çalışmak istediğinizi belirten kısa bir yazı göndermek olumlu dönüş almanızı sağlayabilir. Bu tarz kurumlarda genel olarak bu tarz yazılar beklenir ve olumlu karşılanır.
Son olarak staj belgenizi de staj başvurusu yaparken eklemeyi unutmayın.

4) Zorunlu staj belgesi nedir?
Bu belge üniversite öğrencilerinin kullanacağı, kendileri bulduysa eğer staj yapacakları kurumla ilgili olan gerekli belgelerin okula teslim edilmesidir. Üniversiteler genel olarak bu belgeyi internet üzerinden erişilebilir konuma getirirler. Bunun olmadığı zamanlarda ilgili birime mail atarak da bu belgeyi elde edebilirsiniz. Ayrıca belgede staj yapacağınız kuruma ait imza ve mühür de olmalıdır.
5) Gönüllü Staj Yapmak İçin Gerekli Olanlar
Gönüllü staj, öğrencilerin kendilerini geliştirmek adına yaptıkları kısa süreli çalışmalardır. Hem tecrübe kazanmak hem de mesleğe adım atmak için oldukça faydalıdır. Bunun için kişi öncelikle staj başvurusu yapıp işverenden kabul belgesi almalıdır. Gönüllü staj için öğrencinin staj defteri doldurmasına gerek yoktur. Bölümünde ilgili birime dilekçe vermesi yeterlidir. Staj süresi 20 gün ile sınırlıdır.
6) Yurt Dışında Staj İçin Gerekenler
Yurt dışında staj yapmak normal olan stajdan biraz daha zorlu bir süreçle başlar. Yurt dışı için staj başvurusu yaparken, 18 yaşını doldurmuş olmak kolay şartlardan biridir belki de. Diğer şartlardan birisi de gideceğiniz ülkeye bağlı olarak en az orta düzeyde İngilizce bilmenizdir. Genel olarak staj programlarına katılacak öğrencilerin upper-intermediate düzeyinde İngilizce bilmeleri beklenmektedir.
Yurt dışı stajlarında önemli ve genel olarak sorun yaşanan konulardan biri tecrübedir. Bu programlar için genelde en az 1 yıl meslek tecrübesi aranır. Bunun yanında 2 adet referans mektubuna da ihtiyaç vardır. Öğrenci kendi alanı dışında staj yapmak isterse de daha fazla referans ve deneyim sunmak zorundadır. Fakat geleceğe olan katkısı ve kariyer gelişimi açısından bu fırsatların değerlendirilmesi gerekir.