Psikolojik Sorun Yaşayan Çocuğun Belirtileri

psikolojik sorun
Share

Share This Post

or copy the link

Psikolojik Sorun Yaşayan Çocuğun Belirtileri

Psikolojik sorun yaşayan bir çocuğun çocuğun neler yaşadığını ve bu konuda oluşan belirtileri paylaşmadan hemen önce ailenin bu konuda ne kadar önemli bir faktör olduğundan bahsederek yazımıza başlayalım.

Bir çocuğun sağlıklı bir psikolojiye sahip olması için ailesine güvenmesi gerekir. Bu adımdan sonra çocukta öğrenme tam anlamıyla faydalı olmaya başlayacaktır. Çocuk kendi yaş grubuna göre oyunlar oynaması, iletişim kurduğunda karşılık alabilmesi, arkadaşları ve ailesi ile beraberken güzel vakit geçirebilmesi ve her şeyden önemlisi olumlu bir ortamda yetişmesi gerekir. Belirttiğimiz faktörlerin bazıları eksik olursa da sorunlar yaşamaya başlayabilir.

Çocuk doğduğu andan itibaren öğrenmeye başlar. Bir süre sonra ise zihinsel aktivitelerini kontrol etmeye başlar. Bununla birlikte beş yaşından sonra ise duygusal gelişim sürecine girer ve bazı şeyler onun için çok daha karmaşık hale gelebilir.

Kendini kontrol etme, kuralları anlama ve uyma, sorun yaşadığı durumda çözüm yolu üretmeye çalışma gibi beceriler bu zihinsel süreçlere örnek verilebilir. Eğer ki sağlıklı bir çocukluk dönemi geçirilirse bu saydığımız maddeler çocuğu olumlu yönde etkileyecek ve başarılı bir birey olmasını sağlayacaktır.

psikolojik sorun

Çocuklarda psikolojik sorunlar genellikle, öğrenme problemleri, duyuların kontrolünde zorlanma, içe kapanık bir hayat yaşama ve davranış bozuklukları ile ortaya çıkar. Peki sorun yaşayan çocuklarda görülen belirtiler nelerdir, nasıl yardım edilebilir ve sorunlar nasıl fark edilir?

Uzmanlar genel olarak sorun yaşayan çocuklar teşhis koymak adına bir takım belirtiler ararlar ve ne kadar süreyle devam ettiğini sorarlar. Bu belirtilerin süresini aileden, öğretmenden ve çocuğun çevresinden öğrenirler. Bunların dışında birtakım testler ve DSM-V isimli, Amerikan Psikiyatri Birliği Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel el kitabından da yararlanırlar.

Yaşanan psikolojik sorun veya bozukluk, çocuğun davranışı sürdürme süresi ve benzer davranışları gerçekleştirmesi ile fark edilmeye başlanır. Daha sonrasında ise yaptığı davranışların diğer insanlara zarar verip vermediği, kendi yaşamını ne kadar etkilediği ve sorunlu olan davranışın tespit edilmesi sürecin başlangıcında olağan akış içerisindedir.

psikolojik sorun

Aile bireyleri ve öğretmenlerin çocuklar ile ilgili dikkat edeceği ve gözlem yapabileceği davranışlardan bazıları şu şekildedir:

  • Çocuğun iki hafta veya daha fazla süre ile kendini dışarıya kapatması ve üzgün olması,
  • Tırnak yeme, parmaklarının kenarında olan derileri soyma gibi daha önce yapmadığı davranışları geliştirmesi,
  • Gece veya gündüzleri bazı durumlar içerisindeyken altını ıslatması,
  • Yaşanan kaygı ve korku durumlarının günlük hayatın akışını bozacak kadar çocuğu rahatsız etmesi,
  • Göz teması kurmakta zorlanma ve farklı tiklerin oluşması,
  • Yalnız uyumaktan çekinme, bir ebeveyn olmadan uykuya dalmada zorlanma,
  • Yaşadığı olaylardan dolayı sürekli kendini suçlaması ve ailesinden birine bir şey olacak gibi hissetmesi,
  • Yaşıtları ile kıyaslandığında öğrenmede sorun yaşaması,
  • Derslerde dikkatinin dağılması ve odaklanma problemi yaşaması,
  • İkili ilişkilerde sorun yaratan ani ruh hali değişiklikleri,
  • Konuşma sorunu ve bozukluğu yaşaması, kekemelik ve benzeri sosyal hayatını etkileyen problemler yaşaması.

psikolojik sorun

Psikolojik Sorun Yaşayan Çocuğa Nasıl Yaklaşmalı?

İnsanlar genel olarak yaşanan sorunlardan ve kaygılı durumlardan çabucak kurtulacağını düşünür. Fakat yetişkinler için bazen bu durum böyle olsa bile çocuklar için bu durum tam olarak böyle gerçekleşmez. Çünkü aile ve öğretmenler yaşanan sorunun geçici olacağını düşünerek rahat hareket ederler ve çocuk sorun yaşayabilir.

Bu durumu yaşayan çocuklar için en başta yaşamış olduğu sorunun ne olabileceği hakkında araştırmalar yapın. Çocuğunuz için gerekli ise psikolojik yardım alması konusunda yüreklendirin.

Bunların dışında ise yaşanan psikolojik sorunların bir profesyonel yardım haricinde aile ve öğretmen tarafından da desteklenmesi gerekir. Gerekli özen ve çaba gösterilmediği sürece çocuk kendisini yalnız hissedebilir. Biraz önce bahsetmiş olduğumuz sorunları ve belirtileri çocuğunuzda veya çevrenizde görüyorsanız eğer şu konulara dikkat etmenizde fayda var:

  • Yaşanan durum ne kadar hafif olursa olsun bu durumuz görmezden gelmeyin,
  • Çocuğunuz ile iletişime geçmeyi ve onunla sorunlarını konuşmayı ihmal etmeyin,
  • Çocuğunuzun ders, sınav ve diğer sorumluklarını sürekli hatırlatmayın. Kendi ruhsal sağlığının daha önemli olduğunu ve dönüşü olmayan sorunlar yaşayabileceğini unutmayın,
  • Yaşanan psikolojik sorun ile ilgili semptomları, ne zamandır devam ettiğini ve yaşanan değişiklikleri gözlemleyin,
  • Geç kalmadan psikolojik yardım alması adına bir merkeze başvurun veya doğru bir uzmana yönlendirin.

2
mutlu
Happy
2
_zg_n
Sad
2
sinirli
Annoyed
2
_a_rm_
Surprised
2
vir_sl_
Infected
Psikolojik Sorun Yaşayan Çocuğun Belirtileri
Login

To enjoy E-Okur privileges, log in or create an account now, and it's completely free!