Mezgit Balığı Tüketmek
Mezgit balığı insanlar tarafından farklı şekilde anılan bir balık türü. Bu balığın tadının pek çok kişi tarafından tavuk etine benzetildiği bilinmekte. Bu yüzden tavuk balığı olarak da bilinir. Karadeniz ve Marmara denizinde oldukça yaygın olan bu balık Akdeniz ve Ege’de ise neredeyse yok denecek kadar azdır. Ülkemizde taze olarak tüketilmekte ancak özellikle Avrupa ülkelerinde konserve olarak satılmaktadır. Denizin diplerinde yaşayan bu balığı hemen hemen yılın tüm zamanlarında tüketebilmek mümkün.
Mezgit balığının önemli sayılabilecek faydaları bulunmakta. Balık tüketiminin hafızaya direkt katkısı kanıtlanmıştır. Tüketilen balık Mezgit balığı olunca bu etki daha da artmakta. Bununla birlikte gün içinde tüketildiğinde enerji verip yorgunluğun atılmasına da olanak sağlıyor. Düzenli olarak tüketildiği zaman kalp hastalıklardan korumakta. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek uzun vadede hastalıklardan da koruma özelliğine sahip.
Mezgit balığı tam anlamıyla bir B vitamini deposudur. Bu bakımdan hafızanın güçlenmesine son derece katkı sağlar. Aynı zamanda folik asit anlamında zengin olan balık bu yüzden kalp sağlığını korumakta.
Mezgit Balığı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her balıkta olduğu gibi mezgit alırken de bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Unutulmaması gereken ise tüketim süresi geçmiş bayatlamış balıkların ciddi sağlık sorunları yaratacağı. Balığın gözleri parlak olmalı ve içine çökmüş olmamalıdır. Bakıldığında şişkinliği görülmelidir. Balığın derisi gergin olmalıdır. Buruşuk ve parlaklığını yitirmiş balık derisi balığın uzun süredir beklediğinin işaretidir. Önemli noktalardan bir tanesi de solungaçlarının hala kırmızılığını korumasıdır. Soluk renkli solungaca sahip olan mezgit alınmamalıdır. Balığın taze olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise su içine bırakıldığında tamamen dibe çökmesidir. Dibe çöken balık taze anlamına gelmekte.
İnsan vücudunda üretilmeyen Omega-3 bu nedenle balıklardan alınabilmekte. Omega-3’ün kanı sulandırmak gibi önemli bir özelliği var. Günümüzde kapsüllerden de alınabilen Omega-3 eğer imkan varsa direkt olarak balık tüketilmesiyle alınmalı.