Kapadokya Gezilecek Yerler
Doğduğum topraklar, suyunu içtiğim, aşık olduğum ve her gezdiğimde vadilerini yada peri bacalarını farklı duygular hissettiğim topraklar… Pers dilinde “güzel atlar ülkesi” anlamına gelse de bende hissettirdiği duyguları anlatacak bir kelime olduğunu söyleyemeyeceğim.
Kapadokya’nın yüzde doksanı Nevşehir sınırları içerisinde kalsa da Kayseri, Aksaray ve Niğde’de bazı peri bacaları, manastırlar ve vadiler bulunuyor. Bunlar arasında saklı bir cennet olarak adlandıracağım Soğanlı Vadisi’ni özellikle görmenizi tavsiye ediyorum.
Erciyes, Hasan Dağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lavlar zaman içerisinde (milyonlarca yıl) yağmurlar ve rüzgarların aşındırması ile Kapadokya bölgesine şekil vermiş. Bu zaman içerisinde burada yaşayan insanlar; mağaralara; evler, kiliseler, yer altı şehirleri ve kuşluklar gibi pek çok önemli yapılar inşa etmiş. Bugün gezdiğimiz Kapadokya’nın yarısının tahrip olduğu ve zaman içerisinde tamamen kaybolduğu düşünülüyor.
Nevşehir Merkez’de 2014 yılında bulunan “dünyanın en büyük yeraltı şehri” ile birlikte kayıp olan son halkanın da gün yüzüne çıkarıldığı düşünülüyor. Aslına bakarsanız bölgeyi bir günde gezmenin mümkün olmadığını da belirtmek gerekiyor. Çünkü yer altı şehirleri gezisi için ayrı bir günün manastır ve kilise gezileri için ayrı bir günün ajandada not edilmesi şart. Bunun dışında balon, atv ve bisiklet gezilerinin vadi yürüyüşlerinin güneşin doğuş ve batışını izlemek için “sunset point” lerde duraklamak içinde ayrı birer gün ayırmanız gerekiyor.
Sizin için şöyle bir gezi rotası çıkarabiliriz. Daha uzun uzun anlatmak isterdim ama bu noktalara gitmeden önce bilgi sahibi olacağınız internet siteleri ve ziyaretçi sayfalarına da göz atmanızı tavsiye ediyorum. Bu rotaya göre Nevşehir Merkez ilçeden yola çıktığınızı varsayarsak Uçhisar, Göreme, Çavuşin ve Avanos’u bir hat; Avanostan Göreme yolu üzerinden saptığınız Paşabağı, Zelve, Devrent Vadisi ve seyirliği ve Ürgüp bir diğer hat; Ürgüp’ten Mustafapaşa, Gomeda Vadisi, Pancarlık Vadisi, Damsa, Mazı Köyü ve nihayet Soğanlı Vadisini başka bir hat olarak düşünebilirsiniz. Yol boyunca karşınıza çıkacak sayısız vadi, kilise ve manastır, peri bacaları ve doğal güzellikleri burada ayrı ayrı yazamıyorum bile… Kapadokya’yı gezme niyetiniz varsa iyi bir yol haritası çıkarmanız şart geriye dönüp gezmeyi ihmal ettiğiniz yerlere yeniden göz atmak istediğiniz de ciddi anlamda zaman kaybedersiniz.
Kapadokyada Nerenin Neyi Meşhurdur
İlçe ve kasabaları tek tek anlatmak gerekirse ne yenir, nerede kalınır, nereden alışveriş yapılır gibi soruları tek tek cevaplayalım. Nevşehir merkez alışveriş bakımından daha uygun fiyatlıdır. Alışveriş merkezinde ve diğer noktalarda alışveriş yaparsanız daha uygun fiyatlarla karşılaşırsınız. Bunun dışında yöresel ürünler için Ürgüp ve daha az bulunan antik eşyalar için Göreme’yi ziyaret etmenizi öneririm.
Ne yenir? Nevşehir tava, testi kebabı, Nevşehir pidesi, Develi pidesi muhakkak yemeden dönmeniz gerekenler arasında yer alıyor. Aynı zamanda bölgede pek çok yerde bulunan açık büfe kahvaltı noktalarına da uğramadan gelmemenizi tavsiye ederim.
Nerede kalınır? Bölgede lüks, çok lüks, standart üstü, standart ve vasat şeklinde sıralayabileceğimiz pek çok otel ve pansiyon bulunuyor. Kullanıcı yorumlarına göz atmalı ve bütçenize uygun olana rezervasyon yaptırmalısınız. Gitmeden önce planınızı yaparsanız daha uygun fiyatlı odalarda konaklayabilirsiniz. Uçhisar ve Göreme’de mağara otel şeklinde isimlendirdiğimiz butik oteller çok sık bulunurken, Ürgüp, Nevşehir Merkez ve Avanos’ta normal otel seçeneklerine ulaşabilirsiniz.
Nereyi Gezmeli? Kapadokya bölgesini anlattığımız bu yazımızda imkansız cevaplardan bir tanesi de nereyi gezmeli sorusunun cevabıdır. Çünkü Kapadokya’da gezmeden gelmemeniz gereken yerleri ancak birkaç haftalık bir gezi programı içerisine dahil edilebilir. Kabaca sıralayacak olursak (bazılarına aşağıda özellikle yer ayırdım.) At çiftlikleri, balon gezileri, atv turları, sabah yürüyüşleri, vadi gezileri, manastır turları ve açık hava müzeleri, yer altı şehirleri, kaleler, taş evler, türkü şöleni, bisiklet gezileri kesinlikle yapmadan gelmemeniz gerekenler arasında yer alır.
Kapadokyada Balon ve Atv Turları
Sıcak hava balonlarının serbest uçuş yaptığı Kapadokya bölgesinde balona gezisi yapmak için önceden rezervasyon yaptırmanız şart. İnternette fırsat sayfalarında yada sosyal medyada gitmeden önce anlık indirimlerden faydalanarak balon gezilerine rezervasyon yaptırabilirsiniz. Aksi takdirde çok yüksek fiyatları vermek zorunda kalacak ve bütçenizi ciddi anlamda aşacaksınız, benden söylemesi… Bisiklet kiralamak ve bölgeyi bu şekilde gezmek istiyorsanız Göreme’de pek çok bisiklet kiralayıcısı bulabilirsiniz.
Kapadokyada Vadi Yürüyüşleri
Pek çok insan turlarla Kapadokya’ya giderek bölgeyi gezdiğini iddia eder. Aslına bakarsanız gerçek anlamda bölgeyi gezmek için vadi yürüyüşü yapmanızda şarttır. Kilometrelerce uzanan vadi yürüyüşleri arasında zaman aralığına göre birkaç tanesini seçebilirsiniz. Kapadokya’da onlarca vadi bulunmasına rağmen bunlardan birkaç tanesi başlangıç yürüyüşleri için daha uygundur. Manzara ve yürüyüş kolaylığı bakımından Zemi Vadisi, Aşk Vadisi ve Güvercinlik Vadisini tavsiye ederim. Öncelikle Güvercinlik Vadisinden başlayarak kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra vadiyi daha kolay terk edebilirsiniz. Bir kez yürüyüş yaparsanız sonrasında hep aklınızın bir köşesinde kalacağına emin olabilirsiniz. Güneşin batışının en güzel seyredildiği nokta olarak kabul edilen Kızılvadi’de yürüyüş yapmasanız da güneşin batışını izlemelisiniz. Kızılvadi Ürgüp’ten Nevşehir’e geçerken Ortahisar kavşağında sağda kalıyor.
Kapadokyada Yeraltı Şehirleri
Yazımızın başında Dünyanın En Büyük Yeraltı şehrinin Nevşehir Merkez’de bulunduğunu söylemiştim. Henüz turizme açılmamış bu yer altı şehri (kim bilir belki de siz bu yazıyı okurken ziyarete açılmış olur) dışında Kaymaklı ve Derinkuyu ilçelerinde de oldukça büyük yeraltı şehirleri bulunmaktadır. Bu gezi noktalarının büyük bir kısmı tam anlamıyla açılmamış olmasına rağmen metrelerce yerin altında bulunan yer altı şehirleri kalp ve solunum rahatsızlığı bulunanlar için çok fazla tavsiye edilmez. Bunun dışında Acıgöl ve Mazı yeraltı şehirleri de bulunmaktadır. Şehir içerisinde gezerken pek çok farklı yer altı şehri tabelası ile de karşılaşacaksınız. Güneşin en
Kapadokyada Saklı Kiliseler ve Manastırlar
Yol boyunca herhangi bir yere giderken pek çok kahverengi tabela ile karşılaşırsınız. İlk kubbeli kilise, bölgede evcilleştirilen ilk atın bulunduğu hara yada ilk barış anlaşması olarak kabul edilen Kadeş Anlaşmasının imzalandığı taşı burada rastgele gezerken bulmanız mümkündür. Zamanınız darsa bu tarz kahverengi tabelaları alelacele geçeceğiniz için zaman aralığınızı biraz daha uzun tutarsanız bu bölgeyi daha net bir şekilde tanıyabilirsiniz.
Sessizliği Dinlemeyi Unutmayın
Bazı vadi ve yürüyüş rotalarında bahar ayının gelmesi ile birlikte rüzgarın sesinden başka ses olmayacaktır. Özellikle vadilerin en derin noktalarında bu duyguyu çok sık yaşayacaksınız ve şansınız varsa göçmen kuşların geçiş güzergahında bulunan bu bölgede hiç görmediğiniz kuş kolonilerinin gökyüzünü karartırcasına geçip gittiğine tanık olacaksınız.
Kaleler ve Seyir Tepeleri
Bölgede Nevşehir Kalesi, Uçhisar Kalesi, Ortahisar Kalesi ve Başhisar Kalesi(Ürgüp/Temenni Tepesi) adından pek çok kale bulunmaktadır. Ortahisar kalesi ile karşılıklı olarak bulunan İshakpaşa Kalesi’de gezilmesi gereken kaleler arasında yer alıyor. Nevşehir yer altı şehri ise tam olarak Nevşehir Kalesi’nin altında bulunuyor. Kaleler çoğunlukla bölgeyi gözlemleyebileceğiniz en yüksek noktalarda bulunduğu için görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Ortahisar Kalesi gibi bazı kalelerde de güvenlik sorunu bulunduğu için belli bir yüksekliğin ötesine çıkmanın da yasak olduğunu hatırlatalım. Bölge her ne kadar güzellikleri ile ön plana çıkıyor olsa da bazı noktalarda dikkat etmek sizin faydanıza olacaktır.
Açık Hava Müzeleri
Müze sayısının fazla olmasının yanı sıra Göreme, Zelve ve Gülşehir Açıksaray açık hava müzeleri de muhakkak görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Açıksaray’da bulunan Mantarkaya da Kapadokya’da bile bulunması oldukça zor olan bir doğal güzelliktir. Bunun dışında Çavuşin kalesini de muhakkak görmeniz gerektiğini hatırlatalım.
Son Olarak
Gülşehir, Hacıbektaş, Kavak, Çat, Çardak, Ihlara, Gümüşler gibi saymaya fırsat bulamadığımız pek çok önemli gezi noktasına da Nevşehir gezisine başlamadan göz atmakta fayda var. Arabayla gezmeyi planlayanlar için bir rota çizimi zaman kazandıracaktır. Ne kadar plan yapılırsa yapılsın pek çok noktada planladığınızdan daha uzun süre kalacak ve sonra yine gezmek için bir kenara not alacaksınız.