Jandarma Nedir, Jandarma Personelleri Ne İş Yapar?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Jandarma Nedir, Jandarma Personelleri Ne İş Yapar?

Türkiye Cumhuriyeti Jandarma Genel Komutanlığı, ülkemizde ki güvenliği, emniyeti, asayişi sağlayan ve diğer kanunların kendisine verdiği görevleri yerine getiren genel silahlı kolluk kuvvetidir. Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

Jandarma Genel Komutanlığı‘nın görevleri arasında emniyet, kamu güvenliği ve düzeni sağlamak, kaçakçılığı takip etmek ve soruşturmak, suçları önlemek için gerekli önlemleri almak ve uygulamak, devlet ceza infaz kurumlarının dış korumasının sağlanması, diğer mevzuat hükümlerinin yerine getirilmesine ilişkin emir ve kararlarla verilen adli ve askerî görevler dışında idari görevlerini oluşturan görevleri kapsamaktadır. Herhangi bir suçla ilgili olarak, ilgili kanunlarda belirtilen işlemleri uygulamak ve bu işlemlere ilişkin adli hizmetleri de uygulamaları gerekir.

Görev alanının büyüklüğüne paralel olarak örgütlenen Jandarma, merkez ve taşra teşkilatları, iç güvenlik birimleri, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, eğitim birimleri, lojistik destek birimleri, havacılık birimleri ve bunlara bağlı kurulan diğer birimlerden oluşmaktadır.

Polis ve jandarma arasındaki yetki dağılımı bölgesel kritere dayanmaktadır. Jandarma Genel Komutanlığı İç Güvenlik Birimleri, güvenlik ve asayiş görevlerini yerine getirmek üzere 14 Haziran 1839 yılında Osmanlı Devleti himayesinde kurulmuştur. “Jandarma Devletin Şefkatli Elidir…”

Jandarma Nasıl Çalışır?

Şehir merkezlerinde ve kırsalda yetkili olan Jandarma Teşkilatının görevlerinin dörtte birinden fazlası adli görevlere ayrılmıştır. Bilgiye ulaşma yeteneği, modern veri işleme araçları, personelin adli konularda ve soruşturma tekniklerinde eğitilmesi, adli kollukta etkinliğini artıran nedenlerdir.

Jandarma teşkilatı birimlerinde (bölge mangaları, soruşturma birimleri) uyuşturucu kaçakçılığı, cinayetler, ağır hırsızlıklar, mali işler gibi önemli alanlarda hizmet göstermektedir. Terörle mücadele, hırsızlık, insan ve mal kaçakçılığı, dolandırıcılık ve hatta doğal afetlerde arama kurtarma ekibi olarak görev alırlar.

İdari görevler

Bu görev, önleyici yönü ile ayırt edilir. Jandarma Teşkilatının kamu güvenliğinden sorumlu olduğu alanların, özellikle halkla iletişim yoluyla, sürekli olarak izlenmesine dayanmaktadır. Faaliyetlerinin %40’ından fazlası bu insanları ve mülkleri koruma misyonuna adanmıştır. Bu nedenle, tüm bölgede güven verici bir mevcudiyeti sürdürmek, özellikle yaz aylarında, genellikle mobil birimler tarafından desteklenen tüm bölgesel birimlerin hedefidir.

Askeri Görevler

Barış zamanında bile Jandarma, millet için hayati öneme sahip olabilecek özellikle önemli yerlerin korunmasında görev alır. Hükümetin silahlanma üzerindeki kontrolünü sağlar ve silah konvoylarının refakatini sağlar. Ayrıca destek birimlerin seferberliğinin hazırlanmasına ve rezervlerin yönetimine katkı sağlar. Bu görevler genellikle Jandarma Komando birimlerine aittir.

Kriz veya savaş zamanında Jandarma’nın gücü destek birliklerle ikiye katlanabilir. Merkezi olmayan eylem kabiliyeti, hayati yapılara yakın mevcudiyeti, iletişim araçları Jandarmayı bölgenin operasyonel savunmasındaki ana faktörlerden biri yapmaktadır.

Bölgesel Kuvvetler

Bölgesel Jandarma halkla iletişim kurmayı tercih ederek genel kamu güvenliğine katkıda bulunur. Bölgesel kuvvetler timlere bölünmüştür. Subaylar (Teğmenler) tarafından komuta edilen timler, yakınlık mantığına göre bölgeye yayılmış bölgesel tugaylara bölünmüştür. Bölgesel tugaylar özerk bir şekilde çalışabilir veya tugay toplulukları (ortak tugaylar) içinde organize edilebilir.

Jandarma Birimleri

  • Cezai soruşturma birimleri: Bu birimler münhasıran cezai soruşturmalara ve bölgesel birimlere adli desteğe ayrılmıştır.
  • Gözetim ve müdahale ekipleri: Suçluluk açısından en hassas alanlarda yer alırlar, timlere bağlıdırlar. Operasyonel ihtiyaçlar ne olursa olsun, bölgesel birimlerin desteklenmesinden sorumludurlar.
  • Çocuk suç önleme birimleri: Yerleşime yakın bölgelerde çalışan bu birimler 18 yaşından küçük çocukların yasadışı suçlarını önlemek için çalışmaktadır.
  • Trafik birimleri: Trafik birimleri nadiren motosikletli bulanabilirler. Genel olarak trafik polisi gibi Jandarmaya bağlı bölgelerde trafik kontrolü ve cezai işlem uygularlar.
  • Jandarma Komando: Dağlık alanlarda gözetim ve müdahalelerden sorumludur. Terör ve kaçakçılık faaliyetleri üzerine yoğunlaşırlar.
  • Sahil Güvenlik: Jandarma’ya bağlı olan Sahil Güvenlik denizlerde ki faaliyetleri yürütmektedirler.

Mobil Jandarma

Mobil Jandarma, tüm Büyükşehir bölgesinde bulunan teknolojik ve taşınabilir araçlarla yönetilebilen birimlerdir. Kamu düzenini sağlamaktan sorumlu, aynı zamanda polislik olaylarından düzeni yeniden sağlamaya kadar çok çeşitli görevlere yanıt verecek şekilde şekillenmiştir. Mobil Jandarma, grup birimlerine ve filolarına bölünmüştür.

Er ve Erbaş Görevlendirmesi

Türkiye Cumhuriyeti’nde 20 yaşını doldurmuş her erkek aday askerliğini Jandarma olarak yapabilme şansına erişebilir. TSK’nin belirleyeceği bu durum şansa dayalıdır. İlk 6 ay yapılacak olan askerlik zorunludur isteğe bağlı olarak 12 aya tamamlayacak kişiler diğer 6 ay için aylık askeri ücret almaktadır (sigorta dahil değildir).

Jandarma Birimleri (Timleri)

  • Jandarma Su Altı Arama ve Kurtarma
  • Atlı Jandarma Birlikleri
  • Jandarma Asayiş
  • Jandarma Komando (Özel Harekat, JÖH)
  • Jandarma Komando (Asayiş)
  • Jandarma Havacı
  • Jandarma Köpek Timleri
  • Jandarma Trafik (Araçlı ve Motorlu)
  • Jandarma İstihbarat
  • Sahil Güvenlik Timleri
  • Jandarma Muhabere
  • Jandarma Lojistik
  • Olay Yeri İnceleme

Jandarma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Jandarma Personellerinin Maaşları Ne Kadar?

Jandarma personellerinin maaşları bölgeye, çalışma şartlarına ve rütbelerine göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak Uzman Çavuşlar 6.600 TL ile 6.950 TL arası, Astsubaylar 7.070 TL ile 12.700 TL arasında değişmektedir. Ek görevler ile maaşlar daha da artabilmektedir.

Kadınlar Jandarma olabilir mi?

Evet, kadınlar en az Astsubay olarak göreve başlayabilir. Kadın adaylar için Uzman alımları yoktur. Bu nedenle en az Önlisans yada Lisans mezunu olmaları gerekmektedir.

Jandarma olmak için ne mezunu olmam gerekiyor?

Lise mezunu adaylar yıl sonu sınavından asgari puanı alabilirse JAMYO (Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu)’de eğitimini tamamlayarak Astsubay olarak atanabilirler. Dış kaynaktan başvuracak adaylar için en az lise, Astsubaylık için Önlisans, Subaylık için Lisans mezunu olmaları gerekmektedir. Dış kaynaktan başvuranlar için okunulan bölümün gözle görülür bir farklı yoktur.

Sizin de aklınıza takılan sorular varsa yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz.

Jandarma Kolluk Kuvveti Rütbeleri

TSK’dan ayrılıp İçişleri Bakanlığı’na geçen Jandarma Teşkilatı rütbe sisteminde değişiklik yapmamıştır.

Uzman Onbaşı Jandarma teşkilatına yeni başlayan en alt rütbedir.    
Uzman Çavuş 6 Aylık çalışma hizmetini tamamlayan Onbaşı, Çavuşluk rütbesini alır.    
Uzman Jandarma Çavuş Mesleğe alışmış ve göreve hazır Jandarma personelinin alacağı rütbedir.  
I. Kademeli Uzman Jandarma Meslek süresinde 3-4 yılı geride bırakmış Uzman Jandarma personelidir.  
II. Kademeli Uzman Jandarma Meslek süresinde 6-8 yılı geride bırakmış Uzman Jandarma personelidir.  
III. Kademeli Uzman Jandarma Meslek süresinde 9-12 yılı geride bırakmış Uzman Jandarma personelidir.  
IV. Kademeli Uzman Jandarma Meslek süresinde 12-16 yılı geride bırakmış Uzman Jandarma personelidir.  
V. Kademeli Uzman Jandarma Meslek süresinde 15-20 yılı geride bırakmış Uzman Jandarma personelidir.  
VI. Kademeli Uzman Jandarma Meslek süresinde 18-24 yılı geride bırakmış Uzman Jandarma personelidir.  
VII. Kademeli Uzman Jandarma Meslek süresinde 21-28 yılı geride bırakmış Uzman Jandarma personelidir.  
VIII. Kademeli Uzman Jandarma Meslek süresinde 24-30 yılı geride bırakmış Uzman Jandarma personelidir.  

Uzman Jandarmalar için terfi (kademe) yükselmesi Amirlerinin yeterlilik puanına göre değişmektedir. Normal şartlarda izinler hariç her 3 yılda bir terfi alan Jandarma personeli Komutanından alacağı olumsuz puanlar neticesinde geç terfi olabilir yada olamaz.

Astsubay Çavuş Jandarma Teşkilatına Astsubay olarak atanan yeni personeldir.  
Astsubay Kıdemli Çavuş 3 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.  
Astsubay Üstçavuş 6 Yıllık görevini tamamlamış personeldir. Bu rütbeden sonra Karakol Komutanlığı yapma yetkileri bulunur.  
Astsubay Kıdemli Üstçavuş 12 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.  
Astsubay Başçavuş 18 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.  
Astsubay Kıdemli Başçavuş 24 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.  

Uzman Jandarma ve Astsubaylarda rütbeler kollarında bulunur. Subaylık ve üstü statülerde, rütbeler omuzların üstüne taşınmaktadır.

Asteğmen Jandarma Teşkilatına yeni başlayan Subay rütbesidir.  
Teğmen 1 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.  
Üsteğmen 4 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.  
Yüzbaşı 10 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.  
Binbaşı 16 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.    
Yarbay 20 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.    
Albay 24 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.    
Tuğgeneral 27 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.    
Tümgeneral 30 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.    
Korgeneral 33 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.    
Orgeneral +35 Yıllık görevini tamamlamış personeldir.    

Nasıl Jandarma Olunur?

Jandarma olabilmek için fiziksel ve mental açıdan yeterlilikleri karşılamak başlıca kuraldır. Jandarma bünyesine alım şartları her yıl değişiklik gösterebilir ancak temel kurallar başlıca aşağıdaki gibidir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • En az lise veya dengi okuldan mezun olmak (Kadınlar için en az Önlisans mezunu olmak).
  • Nüfus kaydına göre en az 20 en fazla 27 yaşında olmak.
  • Boy ve kilo şartlarına uygun olmak.
  • Erkekler en düşük Uzman Jandarma, Kadınlar ise Astsubaylık başvurusunda bulunabilmektedir.
  • Fiziki yeterlilikleri ve parkur koşullarına elverişli olmak.
  • C. yasalarınca sicilinizin temiz olması, herhangi bir siyasi kuruluşla ilişiğinizin olmaması gerekmektedir.
  • Vücudunuzda dövme, kesik, dikiş izi, yanık gibi gözle görülebilen kalıcı izlerin bulunmaması.
  • Dış kaynaktan başvuracaklar için gireceğiniz dönemde KPSS veya benzeri sınavdan asgari puanı almış olmanız. JAMYO vb. iç kaynaktan girecek adaylar için durum farklılık gösterir.

Yukarıda belirtilen maddeler genel olarak aranan standart şartlardır. Her alımda belli şartlar istenebilmektedir. Bu nedenle güncel olarak işe alım ve istenen şartları Jandarma Personel Temin Sistemi üzerinden takip edebilirsiniz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Jandarma Nedir, Jandarma Personelleri Ne İş Yapar?
Giriş Yap

E-Okur ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!