Çalışmak elbette kişinin geçimini sağlamak ve mümkünse bu refah içinde sürdürebilmek için önemli. Günümüzde işsizlik oranlarının oldukça arttığı bilinmekte. Son olarak koronavirüs ile birlikte pek çok şirket çalışanlarını işten çıkarma yolunu seçtiler. İşsizlik psikolojisi ise işin maddi tarafından ayrı değerlendirilmesi gereken bir konu. Ülkemizde insanların statülerini çalıştıkları iş ve aldıkları maaş belirlediği için işsiz olanlar sosyal hayatta hem maddi hem de manevi sorunlar yaşıyorlar.
Özgüven Azalması
İşsizlik psikolojisi kendisini en fazla özgüven azalması şeklinde gösteriyor. İşsiz kalan kişinin evine ve varsa çocuklarına bakması zorlaştığı için bu durum evdeki diğer kişilere karşı bir mahcubiyet yaratıyor. Bu da beraberinde sorumluluklarını yerine getiremediği için kişinin büyük bir stres altına girmesine sebep olmakta. Çalışmanın toplum içinde maddi kazanç sağlama kadar başka insanlardan saygı görme gibi de bir tarafı var. Çalışmayan insanlar bu psikolojinin getirdiği zorluklarla da başa çıkmak zorundalar.
Sağlık Sorunları
İşsizlik beraberinde çok çeşitli sağlık sorunlarını da getirir. Bunlardan en çok görüleni ise uykusuzluk problemidir. İlerleyen dönemler de ise iştahsızlık, depresyon ve kaygı bozukluğu şeklinde kendisini gösterebilir. Bununla birlikte işsiz insanlar para kazanmak için çeşitli yöntemlere başvurabilirler. Bunlar arasında yasal olanlar olduğu gibi yasa dışı işler yaparak kısa yoldan para kazanıp en azından çalıştığı zamana yakın bir maaş almayı hedefleyenler de vardır. Bu büyük bir kumardır çünkü yasal olmayan iş yapanlar yakalandıklarında hayatları bir daha eski haline dönemeyecek şekilde değişebilir.
Bütün bunlara karşın herkes bu durumdan aynı ölçüde etkilenmeyebilir. Güçlü insanlar genellikle böyle durumlarda sağlıklı düşünerek para kazanabilecekleri işleri kendileri yaratabilirler. Buna bir de çevrelerinden görecekleri manevi destek de eklendiğinde işsizlik süreci çok fazla zorlanmadan da atlatılabilir.