Yeni doğmuş olan çocuğunuz için oldukça heyecanlı ve tedirginsiniz. Ailenize yeni bir can katıldı ve onun fiziksel gelişimi için yapmanız gerekenleri düşünüyorsunuz. Bu konuda sizi rahatlatacak ve yardımcı olacak şeyleri hazırladık.
Yeni doğan bebekler genelde fazlaca boşaltım yaparlar ve aileler bu konuda tedirgin olurlar genelde. Aslında bu oldukça normaldir ve biz çocuğun kilosuna odaklansak yeterlidir. İdeal bebek kilosu için dikkat etmeniz gereken faktörlere geçelim şimdi:
Bebeklerde kilo farklılığı neden görülür?
- Genetik Etkenler: Annenin fizyolojik özellikleri ve genetik özellikleri çocuğun kilosunda oldukça etkilidir.
- Hamilelik Süresi: Anne için hamileliğin süresi bebeğin kilosuna oldukça fazla etki eder. Beklenen zamandan daha önce doğan çocuklar genelde daha zayıf olurlar.
Gelişim başlıyor; doğumdan sonra bebek gelişimi
Bebekler genel olarak doğum sonrası ilk günlerde kilo kaybederler. Bu durum ile ilgili bilgisi olmayan veya daha önce bu durumu yaşamayan ebeveynler olabilir ve ilk günlerde yaşanan kilo kayıpları endişe verici olabilir. Bu durum için endişelenmenize gerek yoktur. Doktorlar 1 kaç hafta içerisinde tekrar doğum kilosuna bebeklerin ulaşacağını belirtmektedir.
Bebek için ilk 6 ay boyunca ortalama olarak 750 gram alması, iyi bir beslenme planı ile mümkündür. Fakat bir sonraki 6 ay için bebek gelişimi, ilk zamanlara göre biraz daha yavaş ilerler. Bu yavaşlamaya sebep olarak uzmanlar şu şekilde açıklama yapmaktadır: İlk 6 ay bebeğin 750 gram alması iyidir. Bu sayı ikinci 6 ay için 500’e düşürülebilir ve bu oldukça iyi bir sınır olarak bilinir. Cinsiyete göre sayılar değişiklik gösterebilir.
İlk 3 ay için erkeklerde bebek kilosu hangi aralıkta olmalı?
Birinci ayı dolmuş olan bebekler için alt kilo sınırı 3 kg olarak uzmanlar tarafından söylenmektedir. Kabul edilen ortalama yaklaşık 4, en yüksek ağırlık ise 5 kilo olarak belirlenmiştir. Bu aralık içerisinde olmayan erkek bebekler için ise sağlıklı olmadıkları kabul edilir ve bir doktora görünmeleri önerilir. İkinci ayına gelindiğinde ise ortalama olarak erkek bebek kilosu 5 kilo üzerinde olmalıdır. İlk üç ay sonunda 7.5 kilogram üzerinde olan bebeklerin ise doktor tarafından görülmesi gerekir. Belirlenen dördüncü ay kilosu ise ortalama olarak 6.5 civarındadır. 8 kilo ise bu ay içerisinde ki üst sınır olarak bildirilmiştir.
İlk 3 ay için kız bebek kilosu hangi aralıkta olmalı?
Birinci ayını dolduran kız bebeklerin genel olarak ortalama ağırlıklarının 4 kilogram civarında olması beklenir. Alt kilo sınırı olarak uzmanlar 2.9 kg belirlemişlerdir. Üst sınır olarak ise 5 kilogram 400 gram olarak kabul edilmiştir. İlk ay oldukça önemli olduğu için bu sınırların altında veya üstünde olan çocukların acilen bir hekime götürülmesi gerekir.
İkinci ay ise kız bebekler için sahip olması beklenen kilonun alt limiti 3.5 kilogramdır. Üçüncü ayını doldurmuş olan kız çocuklarında ise ortalama olarak 5.9 kilogram belirlenmiştir. Üçüncü ayın sonunda bir kız bebek en az 4 kilogram olmalıdır. 4 kilogramdan daha az olan bebeklerin mutlaka doktor gözetiminde olması gerekir. Dördüncü ayda ise durum daha farklı bir hale gelir. Dördüncü ayını dolduran bir kız çocuğunun yaklaşık olarak 6 kilogram 300 gram ağırlığa sahip olması beklenmektedir.
Aylık olarak ideal olan bebek kilosu nasıl olmalı veya artmalıdır?
Bebekler genel olarak doğduklarında 2.5-4.0 kilogram aralığında olurlar. İlk aylarda kilo artışı ortalama seviyelerde ilerler. Daha sonra ki aylarda ise durum değişir ve kilo alım hızları değişir. Genel olarak ilk 3 ayda bebekler ortalama olarak 750 gram alırlar. 4,5 ve 6. aylarda ise bu sayı 600 gram olarak değişir.
6. aydan sonra ise üç aylık bir süreç içerisinde genellikle bebekler 450 gram alırlar. Birinci yaşlarını doldurmaya yakınken yani 10,11 ve 12. aylarda ise ortalama olarak 200 gram alırlar. Bebekler genel olarak bir yılın sonunda doğdukları kilonun yaklaşık olarak 3 katına çıkarlar.
Bu vermiş olduğumuz sayılar ortalama olarak hesaplanmış rakamlardan oluşmaktadır. Ay ay ideal bebek kilosunun nasıl olabileceğini sizlere aktarmış olduk. Fakat en doğru bilgi için ve bebeğinizin sağlıklı gelişimi için doktorunuzdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Yazdıklarımız sadece sizleri bilgilendirme amaçlıdır.