Güneş ışığının genel olarak bilinen çok fazla faydası vardır. Fakat bunun yanında bir de ultraviyole ışınların verdiği zararları da düşünmek gerekir. Bu ışınların verdiği zararlardan korunmak için ise yaz aylarında genel olarak güneş kremi kullanırız. Kullandığımız güneş kremlerinin faktör derecesi de oldukça önemlidir.
Güneş kremlerinde genel olarak gördüğümüz değerler 15, 30, 50, 75 ve 100 olarak değişmektedir. Genel olarak bu konu ile ilgili bilgisi olmayan kişiler en yüksek olanı tercih ederek korunma sağlayacağını düşünmektedir. Bu sayılar aslında güneşte kalma sürelerine bağlı olarak tercih edilmeli ve etkileri de ona göre değişmektedir. Bu değerle ilgili daha detaylı bilgi almak için bu konuya ayrıca değinelim.
Güneş koruma faktörü anlamına gelen SPF nedir?
Sun Protection Factor, Türkçesi ise güneş koruma faktörü anlamına gelen, kısaca SPF olarak kullandığımız bu terim; kullanmakta olduğunuz güneş kreminin cildinizi ultraviyole ışınlardan ne derece koruduğunu gösteren bir değerdir. Bu değer güneşte ne kadar süre ile zarar görmeden kalacağınızı ifade etmek için kullanılır. Güneş koruma faktörünün tam anlamıyla etkili olabilmesi için ise tavsiye edilen miktarlarda kullanmak gerekiyor.
‘50 SPF, 75 SPF, 100 SPF’ gibi sayılar neyi ifade ediyor?
Genel olarak dünya genelinde ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan değer 15 ve 30 SPF değerleri arasındadır. Genel olarak uzmanlarda bu değerleri önermektedirler. Fakat piyasada daha yüksek faktör değerine sahip ürünler de bulunuyor. Diğer fazla değere sahip olan kremler ne işe yarıyor peki?
Bu belirtilen değer aslında hesabı zor olmayan bir çarpan ile bulunuyor. Örnek olarak güneş kremi kullanmadığınız sürede cildiniz eğer ki 10 dakikada zarar görmeye başlıyorsa 15 SPF değerinde bir güneş kremi kullanarak, zarar görmediğiniz süreyi 15 katına çıkarmış oluyorsunuz. Yani 10 dakika ile faktör sayısı çarpılarak koruma süresi hesaplanıyor.
Fakat tabi ki en yüksek olan faktör değerini kullanarak da saatlerce koruma beklemek de doğru değil. Bu değerlerim sağladığı koruma değerleri ise şu şekilde:
- 15 faktör krem ultraviyole ışını %93 oranında engellemektedir.
- 30 faktör krem ultraviyole ışınını %97 oranında engellemektedir.
- 50 faktör krem ultraviyole ışınını %98 oranında engellemektedir.
- 100 faktör krem ultraviyole ışınını %99 oranında engellemektedir.
Genel olarak bilinenin aksine bu sayılar direkt olarak sizi yüksek sürelerde korumuyor. Ne kadar süre ile dışarda kalacağınız bu konu için birçok şeyden daha belirleyici bir faktör. En yüksek değere sahip olan kremi sürüp rahat bir şekilde günü geçireceğinizi düşünmemenizi öneriyoruz.
Peki güneş kremi cildimizi nasıl korumaktadır?
Güneş ışığı ilk olarak vücudumuzun en dış noktasıyla buluşur. Bu kısım epidermis kısmı olan en dış katmandır. Zaman geçtikçe ve dışarda olma süremiz arttıkça güneş ışığına daha fazla maruz kalıyoruz. Bununla birlikte güneş ışığı, bir alt tabaka olan dermise kadar ilerleyebilir. Bu şekilde sürekli bizimle olan bu ışıklar, bir süre sonra cilde zarar vererek kansere sebep olabilir. Yani bilinçsiz olarak bronzlaşmak riskli olabilir.
Bunun çözümü olarak ise güneş kremlerini tercih ediyoruz yıllardır. Doğru şekilde kullanıldığında ise cilt üzerinde bir tabaka oluşturup zararlı ışınları engeller. Güneş gözlüğü kullanmak gibi bir durum bu aslında. Tam olarak ışıkları kapatmıyoruz fakat bir kısmını yani rahatsız eden bölümünü filtrelemiş oluyoruz.
Hatta bu konu yani tavsiye edilen aralığın kullanılma konusu maksimum koruma etkisi sunar. Genel olarak kullanıcılar buna hiç dikkat etmeden kendilerinin belirledikleri miktarlarda bu kremleri kullanıyor ve bekledikleri sonuçları alamıyorlar ne yazık ki.
Hangi SPF değere sahip olan güneş kremini tercih etmeliyiz?
Dermatologlar tarafından genel olarak önerilen ve en çok satışı yapılan iki farklı değer mevcut. 15 ve 30 SPF değerlerine sahip kremler. Fakat yaşanılan yerin coğrafi özellikleri ve kişiden kişiye değişmekle beraber bazı kişiler için bu değerler uygun olmayabilir. Bu sebeple bir uzmana danışmadan güneş kremi tercih etmemenizde fayda var.