Dünya Borsalarında Şok Gelişme! Borsa 3 Ayda Ne Kadar Değer Kaybetti?

IIF’nin paylaştığı rapora göre yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle küresel pay piyasalarında tarihi gelişmeler yaşanıyor. Raporda 2020 yılının ilk çeyreğinde küresel pay piyasalarında yüzde 20 oranında değer kaybı yaşandı. Ayrıca işlem gören firmaların piyasa değeri de 18 trilyondan fazla değer kaybetti.

Son 15 günlük süreçte maliye ve para politikalarındaki genişlemeci süreçler kayıpların telafi edilmesini sağladı. Ancak Covid-19 salgınının sürdürdüğü belirsizlik, tüm varlık fiyatlarındaki oynaklığın devam etmesine sebep oldu.

ADVERTISEMENT

Salgının dünya genelinde ne kadar süreceği hakkında belirsizlik söz konusuyken, özel sektör gelirlerinde yüzde 10 oranında düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Bu rakamlar Latin Amerika’da yüzde 25, Çin’de ise yüzde 5 oranında bekleniyor.

1 Ocak 2020’den günümüze kadar Japonya’da şirket gelirleri için yüzde 7 oranında düşüş bekleniyordu. Amerika’da ise yüzde 8 olarak tahmin yapılıyordu. Kanada için yüzde 13, Avro bölgeleri için de yüzde 12 oranında bir gelir kaybı yaşanacağı öngörülüyor.

Öte yandan şirketlerin borçlanma durumuyla ilgili de birtakım araştırmalar yapılıyor. Küresel ticari faaliyetlerin yavaşlaması sebebiyle yabancı ülkelerde yaşayan yerlilerin az nakit akışı sağlayacağı düşünülürken dolar bazlı likidite sorununun da ortaya çıkabileceği paylaşılıyor.

ADVERTISEMENT

Covid-19 sebebiyle ekonomik mücadele için IMF’ye başvuran ülke sayısı da her geçen gün artıyor. Ayrıca toplamdaki 89 ülke kredi ve devlet tahvili ödemesi için 180 milyar dolara ihtiyaç duyuyor.

Koronavirüsün tüm dünya üzerindeki olumsuz etkileri devam ederken salgının ne zaman biteceği ve ekonominin yeniden ne zaman toparlanma sürecine gireceği de merak konusu.