Epilepsi Nedir?
İnsan beyni, elektrik aktiviteler olan bir yapıya sahiptir. Sağlıklı insanlarda bu faaliyetler normal seyrederken, elektrik akımındaki artış nöbet adı verilen durumların ortaya çıkmasına sebep olur. Beynin her bölgesinin farklı bir fonksiyonu vardır. Elektrik aktivasyonu konuşmayı yöneten bölümde ise, kişinin konuşma yetisini kaybetmesine sebep olur. Nöbete neden olan elektrik aktivasyon artışı görmeyi sağlayan bölümde ise, hasta patlak ışıklar veya farklı şekiller görebildiği gibi görme fonksiyonunu tamamen de yitirebilir.
Nöbetler ani olarak gelir. Genellikle kısa süreli ve geçicidir. Bu nöbetlerin tekrarlanması halinde ise epilepsi ortaya çıkar. Nöbet sırasında hasta bilinç kaybı yaşadığı için ne yaptığını kontrol edemez ve hatırlamaz. Bu esnada kendine veya çevresine zarar verme olasılığı yüksektir.
Epilepsi Nasıl Ortaya Çıkar?
Epilepsi tanısı koymak için, hastanın beyin faaliyetleri takip edilmelidir. Nöbet sırasında beyindeki elektrik hareketleri hastada görülecek belirtilerin habercisidir. Bu yüzden beyinde gerçekleşen artış ve düşüşler gözlemlenir. Nöbet sırasında hastanın beyninin hareket kabiliyetini sağlayan bölüm etkileniyorsa, sağ veya sol kol ve bacaklarda veya bu uzuvların parmak kısımlarında istemsiz atmalar görülür.
Bu atmalar kasılmalar şeklinde devam eder. Bu durum bazen dakikalar, bazen saatler sürebilir. Hasta kişi nöbet geçireceği zaman bazı ön haberci belirtiler hissedebilir. Bunlardan en bilineni midede kelebek uçuyor gibi gelen durumdur. Hasta bu aşamada nöbet geçireceğini anlar ve hem kendine hem de etrafındakilere zarar vermeyecek şekilde pozisyon alır. Ancak bazı durumlarda nöbet belirti vermeden gelir. Bu nöbetler şiddetli kasılmalar ve istemsiz çırpınmalar şeklinde kendini gösterir. Ancak bunun aksine sadece duraksatan ve hareketsiz bırakan nöbet çeşitleri de vardır.
Epilepsinin Tedavi Yöntemleri
Epilepsi tedavisine ilk etapta ilaçla başlanır. Hastanın ilaca verdiği tepkileri ölçmek için en az iki farklı ilacın denenmesi gerekir. Hasta ilaçlara iyi yönde tepki göstermiyorsa, cerrahi tedavi veya özel diyetler şeklinde farklı tedaviler denenir. Beyin dalgalarını kontrol etmek için baş ve boyun bölgesine takılan piller de bir başka tedavi yöntemidir. Tedavi sürecinde, çocuklarda 2 ila 3 yıl, yetişkinlerde 3 ila 4 yıl süreyle ilaç sayesinde nöbetler azaltılmış veya yok edilmişse, kademeli ve yavaş adımlarla ilaç tedavisi bitirilebilir.
Epilepsinin hasta üzerindeki etkisi ancak bu şekilde anlaşılabilir. Bu süreçte beyinde gerçekleşen dalgalanmaları takip etmek için EEG yönteminden de faydalanılır. Epilepsi, zaman içerisinde ilaçlar ve alternatif yöntemlerle tedavi edilebildiği gibi, bu durum tersi yönde de gelişim gösterebilir. Bu nedenle epilepsi hastalarının sürekli takip altında olmaları elzemdir.