Devlet, e-ticaret sektöründe oluşan ve süren haksız rekabeti ve tekelleşme sorununu engellemek, tüketiciyi koruyup bu sektörü daha dengeli hale getirmek için harekete geçti. Mecliste sunulan bu kanun ile birlikte, Ticaret Bakanlığının yetkileri artacak ve e-ticaret sektörüne giriş yapmak isteyen vatandaşların önü açılacak gibi duruyor.
Meclis Başkanlığına sunulmuş olan teklifle beraber, yetkili kişilerin bu konuda çok daha fazla etkin olacaklarını düşünüyoruz. Haksız rekabet ve hukukla ilgili aykırı durumlar için yapılacak değişiklikler önem sonuçlar ortaya çıkaracak. Nitekim verilecek cezaların yaşanan sorunları azaltacağı ve tüketiciyi mutlu edeceği düşünülüyor.
Kanunla birlikte gelecek değişikliklerde önce çıkan maddeler:
Çıkacak olan kanunun detayları incelendiğinde, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında olan kanuna yeni terim ve kavramların ekleneceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu yeni terimler sayesinde internet aracılığı ile satış yapan ve pazarda bulunan herkes için bir kavram belirlenmiş olacak. Örnek olarak bir pazar yerinde bulunan ve kendisi satış yapmasa dahi diğer ürünlere yönelik hizmet sağlayıcılığı yapanlar, ”elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı” olarak tanımlanmış olacak. İnternet üzerinden aktif olarak ürün satışı gerçekleştirenler ise, ”elektronik ticaret hizmet sağlayıcı” olarak tanımlanmış olacaklar.
Herkes sattığı üründen sorumlu olacak
Yapılacak değişikliklerle e-ticaretle uğraşanlar, sattıkları maldan sorumlu tutulacaklar. Ayrıca aracı olan kişiler satışa sunmuş oldukları ürünlerin hukuka aykırı olup olmaması konusunda sorumlu tutulmayacaklar. Fakat herhangi bir engel teşkil eden ürünü de satıştan çekmek durumunda olacak. Sonrasında ise durumla ilgili elinde olan satıcı bilgilerini gerekli yerlere ulaştıracak. Satıcı ise bu duruma itiraz etmek isterse eğer ürününün hukuka uygun olduğunu ispatlamak zorunda olacak.
Ticaret Bakanlığı’nın daha adil bir satış ortamı oluşturması için yetkileri genişleyecek
Meclise sunulan teklif içeriğinde, Ticaret Bakanlığı’nın geniş yetkilere erişmesi de bulunuyor. Bu sayede bakanlık, haksız rekabet ile mücadele edebilecek duruma gelecek. Kullanıcılara bilgi amaçlı gönderilen mesajlar veya mailler, konu ile ilgili görev alan bütün kişiler de dahil olmak üzere, artık bakanlığın kontrolünde çalışacak. Bakanlık bu konu için iletişim kurumları ile de sürekli etkileşim halinde olacak.
Satıcılar, indirim yapmak zorunda kalmayacak
Şu anda da devam eden bir sorun aslında bu durum. Genel olarak platform sahipleri kampanya olarak başlattıkları indirim süreçlerinde yaptıkları indirimleri satıcılardan tahsil edebiliyorlardı. Artık bu durum da yaşanmayacak. Alınan yeni kararla platform, satıcılara haber vermeden böyle bir işlem gerçekleştiremeyecek.
Haksız rekabet uygulamalarında yüksek tutarlarda idari para cezası kesilecek
Satışlarda bulunan aracılar bundan sonra fiyatları daha dikkatli kontrol edecek. Çünkü haksız rekabet oluşmaması için artık öncelikli olarak onlar harekete geçecekler. Aksi durumda ise her bir satıcı için 10 ila 100 bin TL arasında değişen para cezaları uygulanabilecek. Ayrıca aracılar, kendilerinin sahip oldukları diğer platformlarda reklam yaptıklarında ise 20 milyon TL’ye kadar yükselebilen cezalara çarptırılacaklar. Süreç tekrar ederse ve aynı sorun yaşanırsa da ceza ikiye katlanarak tahsil edilecek.
Yapılan düzenleme ile haksız ticaret uygulamaları şöyle açıklanmış oluyor:
- Yapılan satış sonucunda verilen mal veya hizmete karşılık olarak e-ticaret hizmeti için sağlayıcı olan kişiye yapılacak olan ödemenin, satış bedelinin ticaret hizmet sağlayıcı için tasarrufa girdiği ve siparişin müşteriye ulaştığı günden itibaren 5 iş günü içerisinde eksiksiz yapılmaması.
- E-ticaret için hizmet sağlayıcı tarafından tek taraflı olarak fiyatlarda değişiklik yapılması, hizmet sağlayıcının kampanyalı mal veya hizmet satışı yapmak zorunda kalması.
- E-ticaret işlemleri için hizmet sağlayıcıyla olan ticari ilişki koşulunun, yazılı veya elektronik olarak sözleşme ile belirlenmemiş olması veya anlaşılabilir ve açık olmaması durumlarının sağlanamaması.
- Hizmet sağlayıcı ile ilgili aleyhinde olacak şekilde aracılık sözleşmesi hükümleri ile geçmişe dönül veya tek taraflı olan değişikliklerin yapılması veya buna imkan sağlayan bir maddeye sözleşmede yer verilmiş olması.
- Verilen bir hizmet sonucunda, hizmetin türü ve hizmet bedelinin miktarı veya oranı için sözleşmede belirtilmeyen tutarların satışı yapan hizmet sağlayıcısından temin edilmesi gibi durumların önüne geçilmesi için düzenleme getirildiği belirtiliyor.