Duygu Regülasyonu
Duygu Regülasyonu
Share

Share This Post

or copy the link

Duygu Regülasyonu

Duygu Regülasyonu, duyguların kontrol edilip gerçekleştirilecek olan davranışları sergilemek olarak tanımlanabilir. Bu şekilde davranış türü olan çocuğun, küçük yaşlardan itibaren duygularını kontrol etmesine ve bu konuda güçlü yetişmesine sebep olacaktır.  Oluşan regülasyon sayesinde de çocuk ilerleyen dönemde daha sakin ve uyumlu olacaktır.

İnsanlar doğduktan hemen sonra, sürekli bir hal alan düşünme eyleminin içindedirler. Bazen iyi bazen de kötüdür bu düşünceler. Kötü olarak nitelendirdiğimiz düşünceleri değiştirmekte bazı yöntemlerle mümkündür. Duygu ve düşüncelerimizin zamanla değişmesi mümkündür çünkü.

Duygu Regülasyonu

Çocuklar genel olarak istediklerinin alınması için ağlarlar. Aile bu durumda eğer istediği bir oyuncağı alıp çocuğa hemen verirse bu yanlış bir davranış olacaktır. Çocuk bu durumda içinde bulunduğu duygu ve davranışı yönetmeyi öğrenemeyecektir. İstediklerini elde etmenin kolay bir yolunu bulduğu için de sürekli ağlama eylemi gerçekleştirerek istediklerine ulaşmaya çalışacaktır.

Aile bireyleri ise çocuğa kızmak yerine sakin bir biçimde neden istediğinin gerçekleşmeyeceğini anlatmalıdır. Çocuk ise ailesinin ciddi olduğunu gördüğünde ağlamaktan vazgeçecektir. Bu durum duygu yönetimi konusunda örnektir.

Çocuklara Duygularda Yönetim Becerisi Nasıl Kazandırılır?

Duygu regülasyonu bozukluğu, çocukluk döneminde görülebilen ve önlem alınması gereken bir konudur. Çünkü çocukluk döneminde kazanılmış olan beceriler ilerleyen dönemler için de oldukça önemlidir. Çocuğun duygularını yönetmesini sağlamak için ise şunlar yapılabilir:

  • Çocuğa duygunun tanımını yapmak, içinde bulunduğu durumu anlamasına ve duygu kavramını çocuğun öğrenmesine yardımcı olacaktır.
  • Herhangi bir sorun yaşandığında beraberce konu hakkında düşünmek, çocuğun duygularını yönetmesi konusunda oldukça önemlidir.
  • Çocukların duygularını yönetmeden davrandığı süreci yani günlük akış içerisinde olan davranışları da değerlendirmeniz gerekmektedir.
  • Çocuklar taklit etmeyi çok severler. Siz de içinde bulunduğunuz durumlarda duygularınızı nasıl kontrol ettiğinizi ona gösterin ki çocuğunuz da sizin gibi davransın ve örnek aldıkça duygularını yönetmeye başlasın.
  • Çocuğunuza bu konuda destek olun. Bu şekilde çocuğunuz duygularını anlamlandırmaya çalışırken ona mantıklı sebepler sunarak hangi duyguyu yaşadığını tarif edebilirsiniz.

Duygu Regülasyonu Ölçeği

Duygu regülasyonu konusunda hazırlanmış olan 36 maddelik bir ölçekte bulunur. Bu ölçek ile duygularını kontrol etmekte zorlanan kişilerin değerlendirilmesi yapılır. Gratz ve Roemer (2004)  tarafından hazırlanan ölçek içerisinde farkındalık, kabul etmeme, açıklık, dürtü, stratejiler ve amaçlar olmak üzere toplam 6 faktörlü bir ölçek oluşturulmuştur.

  • Farkındalık : Duygusal tepkilere karşı belirgin bir farkındalığın olmaması
  • Açıklık : Duygusal tepkilerin doğrudan ve açık bir biçimde ifade edilememesi
  • Kabul edilmeme : Verilmiş olan duygusal tepkinin kabul edilmemesi
  • Dürtü kontrolü : Duyguların ifadesi sırasında dürtülerin kontrolünde zorlanılması
  • Amaca yönelik davranabilme : Bir duyguya yönelik davranış gerçekleştirilirken doğru amacın sergilenip sergilenmediği konusunda tutarsızlık
  • Strateji : Duyguları düzenlemek isterken başarısız olma ve bu durumun istenilen şekilde olmaması.

Ölçek sayesinde verilmiş olan başlıklardan hangisi veya hangileri ile ilgili sorun yaşandığı tespit edilip bu konu üzerinde yoğunlaşabilirsiniz. Genel olarak ölçek sayesinde, çocuklara erken müdahale edebilir ve duygularını yönetmede yardımcı olabilirsiniz.

Duygu Regülasyonu

Ergenlerde Duygu Regülasyonu

Ergenlerde de duygu regülasyonu ile duyguları kontrol etmek ve daha sonrasında da yönetebilmek mümkündür. kontrol altına almak ve yönetmek mümkündür. Kullanılan farklı yöntemler sayesinde zor bir dönem olan ergenlikte bu durumun önüne geçmeniz mümkün olmaktadır.

Ergenlerde Duygu Regülasyon Teknikleri Nelerdir?

Duyguların yönetilmesi, düşünce ve davranışın iç içe düşünüldüğü bir teknikle, duyguya anlam kazandırabilmektedir. Düşünce veya davranış gibi kavramların herhangi birinde sorun olması duygunun yönetilmesini engelleyecektir. Duygu bu iki unsur tamam olduğunda anlam kazanacaktır.

Duygu Regülasyonu

Duyguların insanı yönlendirmiş olduğu durumdan tam tersi şekilde davranmak tekniği, duyguların davranışlara göre şekillendiği bir tekniktir. Bazı durumlarda bu teknik insan psikolojisi için sağlıksızdır. Çünkü sadece duygulara göre davranmak sorun yaratabilir.

Örnek olarak ise insanlar mutsuzken genelde gülmezler bilindiği üzere veya korktuğu bir nesne veya cisme yaklaşmazlar genel olarak. Fakat bu duyguların tam tersinin yapılması yani üzgünken gülünmesi veya korkulan bir nesneye yaklaşma gibi bir durum burada uygulanır. Burada hissedilen duygunun tersini yapmaya çalışmak ise, onun duygu durumunun değişmesini sağlayabilir. Yani üzgünken onu mutlu edecek şeylere yönelmesi, müzik dinleyerek veya yürüyüş yaparak bu olumsuz durumdan kendini çıkarmak istemesi olumlu bir davranış olacaktır. Bu şekilde belki de yavaş yavaş duygular kontrol altına alınacak veya değişime uğrayacaktır.

0
mutlu
Happy
0
_zg_n
Sad
0
sinirli
Annoyed
0
_a_rm_
Surprised
0
vir_sl_
Infected
Duygu Regülasyonu Nedir?
Login

To enjoy E-Okur privileges, log in or create an account now, and it's completely free!