Çocuklarda Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Yaygın anksiyete bozukluğu nedir? Çocuklarda kaygı nedenleri nelerdir? Yaygın anksiyete bozukluğunun belirtilerinelerdir?
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir?
Yaygın anksiyete bozukluğu, çocukların ve gençlerin birçok farklı şey hakkında aşırı derecede endişelenmesine neden olabilen bir tür kaygıdır. Yaygın anksiyete bozukluğu olan çocuklar, okul derslerinde, sınavlarda, sporda başarılı olmak gibi çeşitli günlük kaygılar yaşar. Örneğin, genel kaygı bozukluğu olan bir çocuk, zaten iyi durumda olsa bile, sınıf arkadaşlarından çok daha fazla çalışabilir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak, yaygın anksiyete bozukluğu olan çocuklar, mükemmel olma ve beklentileri karşılama konusunda çok fazla endişelenirler.
Yaygın anksiyete bozukluğu olan bir çocuklarda şunlar gözlemlenir;
Sürekli olarak birçok farklı konuda kaygılanmak
Ödevlerde veya testlerde başarılı olmaya çok fazla odaklanmak
Kendisinin veya ailesinin belirlediği hedeflere ulaşamayacağından korkmak
Yaşıtlarına nazaran çok daha fazla kaygılı ruh hali
Yaygın anksiyete bozukluğu olan çocukların yaşadığı kaygı durumu, genellikle davranışlarından da anlaşılır. Kolayca sinirlenebilir veya huzursuz olabilirler. Yaşadıkları stresler, ayrıca yorgunluk, karın ağrısı veya baş ağrısı gibi fiziksel semptomlara neden olabilir.
Yaygın anksiyete bozukluğunun belirtileri diğer anksiyete bozukluklarının da belirtileri olabilir. Bu durum, teşhis koymayı zorlaştırabilir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?
Yaygın anksiyete bozukluğu sıradan bir kaygılı olma halinden çok daha fazlasıdır. Bu çocukların endişeleri daha uzun sürer ve belirli bir olaydan kaynaklanmaz. Birçok şey sürekli olarak kaygılanmalarına neden olur.
Bir çocuğa şu durumlarda yaygın anksiyete bozukluğu teşhisi konulur:
Kaygılarını kontrol edemezler
Birden çok konuda endişe duyarlar
Kolayca ve çokça üzülürler
En az altı ay boyunca hemen her gün kaygı belirtileri gösterirler
Ek olarak, çocuklarda kaygı bozukluğu şu şikayetleri de beraberinde getirir;
Rahatlayamamak
Tükenmiş hissetmek
Odaklanamamak
Kolayca öfkelenmek
Gerginlik
Uyku problemleri
Çocuklara genellikle ergenlik çağına gelene kadar yaygın anksiyete bozukluğu teşhisi konulmaz. Yaygın anksiyete bozukluğu kızlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir.
Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Yaygın anksiyete bozukluğu genellikle terapiyle veya ilaçlarla tedavi edilir. Ebeveynler ve diğer aile üyeleri, çocukların terapide öğrendikleri becerileri uygulamalarına yardımcı olabileceğinden, tedavinin önemli bir parçası olarak görülmelidir.
Çocuklarda kaygı bozukluğu için en yaygın terapi, maruz kalma terapisi adı verilen bir tür bilişsel davranışçı terapidir. Maruz kalma terapisi iki bölümden oluşur;
Terapist çocuğu, çok küçük bir şeyden başlayarak kaygıyı tetikleyen bir şeye maruz bırakır. Çocuk üzüldüğünde, terapist onlara korkularıyla başa çıkmanın yollarını öğretir. Bu süreci daha büyük stresörlerle tekrarlarlar.
Terapist çocuğa kaygı belirtilerini nasıl tanıyacağını öğretir. Ayrıca çocuğun düşüncesinin kaygılarına nasıl katkıda bulunduğunu tartışırlar. Terapist, çocuğun tepkisinin olması gerekenden daha büyük olduğunu anlamasına yardımcı olur ve ona düşünce kalıplarını değiştirmenin yollarını öğretir.
Çocuk ve ailesi bu yeni becerileri terapi seansları dışında düzenli olarak uygularsa, genellikle 10 ila 20 seans sonra çocuklarda kaygı bozukluğu sona erer.
Yaygın anksiyete bozukluğu olan çocuklar, SSRI adı verilen belirli antidepresan ilaçlarla da tedavi edilebilir. SSRI’lar işe yaramazsa, anti-anksiyete ilaçları da kullanabilirler.