Polis Memurluğu Nedir, Polis Ne İş Yapar ve Nasıl Olunur?
Adaleti sağlamak toplumumuzun temel ihtiyaçlarından biridir. Şehir merkezlerinde ve nadiren şehir yaşamının dışındaki bölgelerde bu görev Polis memurunun rolüdür. Polis memurları ülkelerinde, bölgelerinde veya şehir merkezlerinde kolluk kuvvetleri için çalışır ve temsil ettikleri toplumun bireylerini korumak ve onlara hizmet etmek için görevlendirilir. Ülkemizdeki Polis birimi Emniyet Genel Müdürlüğü‘ne bağlı olarak çalışan kolluk kuvvetidir.
Polis memurları, suçluları tutuklayarak, işlenilen suçları tespit edip önleyerek ve Adalet çerçevesinde kanunu uygulamak zorundadır. Halka hizmette sıklıkla karşılaştıkları tehlikeli durumlar nedeniyle kurtarıcı olarak görülürler. Yapılan bir sosyal ankette Türkiye’nin vatanseverlik oranı p’in üstünde hesaplanmıştır. Bu nedenle Polislik kutsal ve oldukça talep gören meslekler arasındadır. Ülkemizde 10 Nisan, Polis Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Polis Memuru Ne İş Yapar?
Bir polis memurunun görevleri büyük ölçüde bulundukları bölgeye bağlıdır. Büyük şehirlerde çalışan polis memurları için sıklıkla özel görevler verilir veya bir gasp, yan kesicilik, cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı, taciz ve tecavüz, yasadışı bahis gibi suçlar / suçlular çökertilir. Her birimin belirli bir amacı vardır ve birimdeki görevliler yalnızca bu amaç için eğitilir. Bu eğitimler Polis birlikleri için özel eğitim veren POMEM ve PMYO okullarında gerçekleşir.
Kırsal alanlardaki polis memurları, kolluk kuvvetlerinin herhangi bir alanında uzmanlaşma fırsatına sahiptir. Suç oranlarının düşük olması ve nüfus azlığı nedeniyle, ilçelerdeki, kooperatiflerdeki ve diğer kırsal bölgelerdeki memurlar, basit trafik ihlallerinden, çocuk koruma veya cinayet davalarına kadar her türlü veya tüm yasa uygulama görevlerini üstlenirler. Türk Polisi Atatürk ilke ve inkılaplarının yılmaz savunucusudur.
Polis memurları uyarıda bulunabilir veya suç ciddiyse şüpheliyi tutuklama yetkisine sahiptir. Şüpheli silah taşırsa, rehin alırsa veya tutuklamaya direnmek için kaçarsa tehlikeli koşullar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, polis memurları, hem kendilerini hem de olası kurbanları savunmak için eğitilmiştir. Sokakları ve mahalleleri güvende tutmak için bazı koşullarda hayatlarını riske atarlar.
Uyuşturucu kaçakçılığı, gerilla ve terörist faaliyetleri ve diğer suçlarla ilgili kanıt toplamak için çalışırlar. Gizli veya muhbir aracılığıyla çalışabilmektedirler. Bazen bilinen suçluların faaliyetlerini basitçe gözlemlemek, izlemek ve kaydetmek, iddianame için gerekli delilleri toplamak için yeterlidir. Önemli kanıtların çoğu suçluların sorgulanmasıyla hem de tanıkların sorgulanmasıyla elde edilir.
Herhangi bir suçlama yada tutuklama yapmadan önce memurlar kanıtların doğru ve güvenilir olduğundan emin olmalıdır. Suçtaki en iyi kanıt, doğrudan itiraftır ve polis memurları, suçluyu itiraf etmeye teşvik etmek için psikolojik ve yönlendirme teknikleri kullanma hakkına sahiptir.
Polis memurları, sahadaki çalışmalarından önce ve sonra, zamanlarının büyük bölümünü rapor yazmak ve doğru kayıtlar tutmakla geçirirler. Tuttukları kayıtlar genellikle mahkeme davasındaki tek delildir. Bu olmadan bazı suçluların işlemiş olduğu suçlar kanıtlanamaz. Bu nedenle memurların evrak işlerini eksiksiz ve hızlı bir şekilde tamamlamaları son derece önemlidir.
Ek olarak, polis memurları bir suça tanık olduklarında, genellikle mahkemede ifade vermeye çağrılırlar. Eğer polisliğin size uygun olduğunu ve başvurmayı düşünüyorsanız Aday İşlemleri Sistemi sayfasından duyuruları takip edebilirsiniz.
Polis Rütbeleri
Polis memurunun birincil görevi, kamu düzenini sağlamaktır. Polislik kendi içerisinde belli başlı bölümlere ve rütbelere ayrılır.
Polis Memuru | Emniyet Teşkilatının temel rütbesi “Polis Memuru” dur. | |
Başpolis Memuru | Polis memuru rütbesinin bir üstüdür. Ekip Amiri, Tim Amiri, Devriye Amiri, Grup Amiri, Grup Amir Yardımcısı, Ekip Amir Yardımcısı, Büro Amir Yardımcısı, Büro Memuru, Ekip Memuru olarak görev yaparlar. | |
Kıdemli Başpolis | Başpolis memuru rütbesinin bir üstüdür. |
Polis Memuru Rütbeleri
Komiser Yardımcısı | Karakollarda Komiser Yardımcıları Grup Amirliği, Şubelerde ise Ekip Amirliği yaparlar. | |
Komiser | Komiserler Karakollarda Grup Amirliği, Şubelerde Kısım Amirliği yaparlar. | |
Başkomiser | Başkomiserler ise Karakollarda Karakol Amirliği, Şubelerde Büro Amirliği yaparlar. |
Komiser Rütbeleri
Emniyet Amiri | Emniyet Amirleri İlçe Emniyet Müdürlükleri ve Şube Müdürlüklerinde Bürolar Amiridirler. Şube Müdürü bulunmayan yerlerde Şube Müdürlüğüne vekaleten bakabilirler. | |
4. Sınıf Emniyet Müdür | 4. Sınıf Emniyet Müdürleri Şube veya İlçenin Müdür Yardımcısı konumunda çalışırlar. | |
3. Sınıf Emniyet Müdür | 3. Sınıf Emniyet Müdürleri Şube Müdürü veya İlçe Emniyet Müdürü olarak çalışırlar. | |
2. Sınıf Emniyet Müdür | 2. Sınıf Emniyet Müdürleri İl Emniyet Müdürünün Yardımcısıdırlar ve kendilerine ya birkaç İlçe Emniyet Müdürlüğü veya birkaç Şube Müdürlüğü bağlıdır. | |
1. Sınıf Emniyet Müdür | 1. Sınıf Emniyet Müdürleri ise İl Emniyet Müdürü olup, İlin bütün polis birimleri kendilerine bağlıdırlar. | |
Emniyet Genel Müdürü | Emniyet Genel Müdürü Türkiye’de ki polis birimlerinin bağlı olduğu makamdır. |
Amir / Müdür Rütbeleri
Polis Birimleri (Görev Çeşitleri)
Polisler eğitim alacağı sürede branşlara ayrılabilirler. Aşağıdaki listede Polislerin çalıştığı birimleri inceleyebilirsiniz.
- Asayiş Polisi
- Trafik Polisi
- Deniz Polisi
- Hava Polisi
- Motosikletli Polis (Yunus)
- Motosikletli Polis (Şahin)
- Bisikletli Polis (Martı)
- Çocuk Polisi
- Toplum Destekli Polis
- Terörle Mücadele (TEM)
- Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM)
- Narkotik Polisi (Narkotim)
- Bomba İmha Polisi
- Turizm Polisi
- Spor Şube Polisi
- Siber Suçlarla Mücadele Birimi
- Cinayet Büro
- Hırsızlık Büro
- Çevik Kuvvet
- Park Polisi
- Olay Yeri İnceleme
- Sivil Polis
- İstihbarat (İSAK)
- Özel Harekat
Nasıl Polis Memuru Olunur?
Öncelikle polis olmaya kararlıysanız yeterlilik şartlarını karşılamanız gerekmektedir. Her dönem düzenlenen ve yenilenen başvuru şartlarını Polis Akademisi’nin resmi web sitesi (pa.edu.tr) adresinden takip edebilirsiniz. Bu yeterlilik başlıca vücut kitle endeksi, boy, yaş, eğitim durumu ve sınav sonucu puanlarını kapsamaktadır.
Adil ve Tarafsız Kişilik
Polis memurlarının adalet kanununu bilmesi gerekir, aynı zamanda onu en etkili şekilde nasıl uygulayacağını da bilmek zorundadır. Her suçu cezalandırıp her suçluyu tutuklayamazsınız. Bu işi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli kural adil olmalı ve taraf tutmamalısınız.
Fiziksel Olarak Hazır Olmalısınız
Başvuru süreci yada eğitimi tamamlamış olsanız bile fiziki yeterliliğinizi aksatmamalısınız. Özellikle koşu, güç ve zorlu şartlara dayanıklılık polislik için olması gereken kurallardandır.
Polislik Hakkında Sıkça Sorular Sorular
Her meslek gibi Polis olmak isteyen adaylarında aklında dönüp dolaşan bazı sorular vardır. Başlıca merak edilen sorular aşağıdaki gibidir. Sizde aklınıza takılan soruları yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.
Polis Memurlarının Maaşları Ne Kadar?
Her yıl güncellenen ve zamlanan maaş konusu değişiklik gösterse de 2020 yılı için en düşük 4.380 TL, en yüksek 7.460 TL arasındadır. Bu maaşlar çalışma şartlarına, bölgeye ve ek görevlere göre daha da yükselebilmektedir.
Polislerin çalışma düzeni nasıldır?
Polis memuru genellikle, kanun uygulamaktan, şüpheli faaliyetler aramaktan ve hatta şüpheli şahısları arayabilecek ve / veya tutuklayabilecekleri önceden belirlenmiş devriye alanına atanır. Acil durumlara müdahale ederler ve trafik kanunlarını nizami şekilde uygularlar ve şikayetlerin sebebini araştırırlar. Polis memurları, halk tarafından doğru bir şekilde tanınmak için özel üniforma giyer ve genellikle ekip halinde çalışır.
Polis olmak için neye ihtiyacım var?
Polis teşkilatında, güçlü iletişim becerilerinin yanı sıra dinleme becerilerine de ihtiyaç vardır. Halkla, iş arkadaşlarıyla, amirlerle ve acil durumlarda olduğu gibi diğer ekiplerle etkileşimde bulunmak günlük faaliyetleri arasındadır. İş genellikle koşmayı, şüphelileri yakalamayı ve her türlü acil duruma müdahale etmeyi gerektirdiğinden, fiziksel olarak uygun olmalıdırlar.
Polis Olmanın Zorlukları
Polislik ülkemizde yapılacak en kutsal mesleklerden birisidir. Hal böyle olunca kolay ve herkesin kaldırabileceği bir meslek olamıyor maalesef. Gerek ailesinden gerek arkadaşlarından gerekse diğer yakınlarından uzakta olmak bu mesleğin en büyük zorluklarından birisidir. Gelin şimdi biraz daha detaya inelim.
Gece ve hafta sonları çalışmak
Polis memurlarının gecesi gündüzü olmaz. Ne zaman gerek duyulursa o zaman görev başında olmak zorundasınız. Özellikle siz anne / baba olduktan sonra ise aileden çok uzak kaldığınız zamanlar olacak muhtemelen.
Yılbaşı, doğum günleri, cenazeler gibi dahil olamayacağınız bir çok dönem yaşayabilmeniz gayet normal bu meslekte. Ayrıca, gece periyotlarını içeren vardiyaları döndürerek çalışmak vücut için zordur ve yaş ilerledikçe bu durum daha da zorlaşır.
Vücudunuz daha hızlı yaşlanır ve diğer organların yanı sıra beyni ve kalbi etkiler. Görev ve bölge şartlarına bağlı olarak psikolojik etkilerde sizi zorlayabilir.
Mesleki Deformasyon
Polis memuru olmak sadece bir iş sahibi olmak değildir. İş zamanda size dönüşür. Arkadaşlarınızla hatta ailenizle mesleki etkilerden dolayı iletişim zorluğu yaşayabilirsiniz. Zamanla özgür değilim hissi yaşayabilmenizde normal bir süreçtir.
Korumaya Yemin Ettiğin Toplumdan Gelen Nankörlük
Ülkemizde özellikle son dönemde Polise karşı artan sevgi ve saygı bir anda kin ve nefrete dönüşebilir. Bu konuda bölgelerin etkisi çok büyüktür. Sıkça görülen durumlardan birisi, size dualarla gelen bir vatandaşa yaptığı kural yada yasa dışı eylem nedeniyle ceza kestikten sonra birden hiç beklemediğiniz tepkilerle karşılaşabilme durumudur (senin maaşım benim vergilerimle ödeniyor)…
Çoğu insan, polis ne yaparsa yapsın sürekli olarak eleştirir. Övgüyü hak eden bir iş yaptığınızda ise, “sadece işini yaptı” denilecek ve konu kapanacaktır. Bu çok hayal kırıklığı yaratıyor ve son derece sinir bozucu bir durumdur.
Ölümler ve Ciddi Yaralanmalarla İç İçe Olmak
Bununla başa çıkmak biraz zor olabilir. Polis genellikle ciddi bedensel zarar meydana geldiğinde aranır. Bu nedenle, ölü insanlarla çok karşı karşıya kalır. Bazı cinayetler veya suçlar travmatik durumlara neden olabilmektedir. Bu süreçlerde zamanla az önce belirttiğimiz mesleki deformasyon maddesinin temelini hazırlamaktadır.