3 Yaş Kreş Psikolojisi
Çocuklar; büyümeye başladıkları dönemlerde sosyal hayata alışmaları, arkadaşlık ilişkilerini kurmaya başlamaları ve okula hazırlık için kreşe giderler. Bu yazımızda kreş psikolojisi ve çocukların genel olarak yaşadığı problemlerden bahsedeceğiz.
Çocuklar, genel olarak 3 yaşından sonra okul öncesi eğitimle tanışırlar. Bu döneme gelen çocukların hepsi aslında bu eğitime hazır değildir. Bazıları daha erken bazıları ise daha geç hazır olur kreş eğitimine. Bu durumda ailenin çocuğun gelişimine göre hareket etmesinde fayda var. Ayrıca karar verme aşamasında uzmanlardan yardım almanız ve çocuğunuzu iyice gözlemlemenizi de tavsiye ederiz bu konuda.
Herkesin bildiği üzere belirli bir gelişim döneminde sonra toplumsal hayata dahil oluyoruz. Çocuklar için de süreç farklı olmadığı için okul öncesi eğitim dönemi onlar için çok önemlidir. Gelişimlerini tamamlamayan çocukların yani fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak hazırlanmamış olan çocukların kreşe gönderilmesi çok uygun değildir. Bu nedenle çocuk hazır olana kadar beklenilmesi doğru olacaktır.
Fakat çocuğunuz normal gelişimi göstermediği zamanda dikkat etmeniz ve onun yaşına uygun davranışları sergileyip sergilemediğine dikkat etmeniz gerekiyor. Kreş psikolojisine ve sosyal ortamlarda nasıl hissettiği oldukça önemlidir. Örnek olarak çocuğun kendisini ifade edememesi, anneden ayrılmak istemiyor olması ve aile tutumlarını değerlendirmek gerekebilir. Gelişim aşamaları doğru ilerlemeyen çocuklar için uzmanlardan yardım alınmalıdır.
Kreşe Gidecek Çocuklarda Olması Gereken Özellikler(Bilişsel veya Fiziksel)
1) Kreş psikolojisi çocuk için kaygı ve endişeye dönüşebilir. Annesinden veya bakıcısından ayrılırken çocuğun rahat olması gerekir.
2) Kreş ortamında yaşanabilecek gelişme veya sorunlarla ilgili, çocuğun detaylı olmasa bile anne babasına olayla ilgili bilgi verebilmesi gerekir. Ülkemizde yetersiz olan kreş ortamları düşünüldüğü zaman bu oldukça önemli bir faktör haline gelmektedir. Acıktığını veya farklı ihtiyaçlarını düzgün aktaramayan çocukların kreş psikolojisi çabuk bozulabilir.
3) Kreşe giden çocuklar için genel olarak yemeklerini kendi başına yiyebilecek durumda olmalı ve motor becerilerinin bu duruma uygun olması beklenir.
4) Kreşe giden çocuğun arkadaşlık kurabilmesi ve yeni arkadaşlar edinmek için istekli olması gerekir. Bazı dönemlerde arkadaşlık kurmakta zorlanabilir fakat o ortamda bulunmak için istekli olması da böyle bir durumda yeterlidir.
5) Kreşe giden çocukların genel olarak hareketli ve enerjik olması beklenir. Yapılacak etkinliklerde pasif kalan ve sürekli geride bekleyen çocukların ortama uyum sağlaması zor olabilir. Buna sebep olabilecek şeylerden bir tanesi de uyku durumudur. Çocuğunuzun uyku düzenine dikkat etmeniz ve bu konuda ona yardımcı olmanız önemlidir. Eğer çocuğunuz öğle öncesi veya sonrasında uzun süre uyuyorsa kreş için henüz uygun olmayabilir.
6) Çocuğun ailesinden ve evinden uzakta kaldığı süre boyunca yaptıklarından keyif alması beklenir. Eğer bu şartlar ve daha fazlası kontrol edilmeden çocuk kreşe gönderilirse, sorun yaşayabilir ve uyum sağlamakta zorlanabilir. Daha sonra fark etmeniz veya erken müdahale ederek çocuğun kreşten alınması da oluşacak sorunları çözmeyebilir.
Bu maddeleri dikkate aldığımız zaman yani çocuğun bu eğitime hazır olup olmadığına dikkat etmeden hareket etmezsek dönüşü zor olan sorunlar yaşanabilir. Bu sebepten dolayı 3 yaşında olan çocuğunuz için doktorunuza veya bir psikoloğa başvurarak onun hazır olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Hazır olmayan çocuklar kreşe gönderilirse yaşanabilecek bazı sorunlar ise şöyle;
– Çocuk kendisiyle ilgilenilmediğini ve ailesinin onu evden uzaklaştırmaya çalıştıklarını düşünebilir.
– Kendine olan güvenini yitirebilir.
– Dinleme konusunda gelişmemiş ise öğretmenin verdiği komutları anlamayacak ve sınıf kurallarına istemiyor dahi olsa uymayacaktır.
– Eğitim kurumlarına karşı korku, endişe ve kaygı geliştirebilir.
– Eğitim ve öğretimden soğuyabilir. İlerleyen zamanlarda kariyerinde başarılı olmasına engel olabilir bu durum.
– Kreş psikolojisi çocuğu olumsuz bir hale sürükleyebilir. Kendisinden beklenmeyen davranışları gerçekleştirebilir.
– Benlik saygısı olumsuz etkilenebilir.
Olumsuz durumların yanında çocukların kreşe gitmesinin birçok faydası da vardır. Çocukların kendi akranlarıyla birlikte vakit geçirmesi sosyal hayatları açısından oldukça önemlidir. Gün boyunca beraber etkinlikler yapmak onların gelişimi için oldukça önemlidir.
Aile bireylerinden bekledikleri ilgiyi göremedikleri zaman için, çocuklar kendi yaşıtlarıyla vakit geçirdikçe onlara olan bağımlılıkları da azalacaktır. Kurallara uyma ve kural kavramı ile tanışan çocuk, ona verilen bir görevi nasıl tamamlaması gerektiğini öğrenecektir.
Genel olarak kreş psikolojisi çocuklar için oldukça önemlidir. Evleri dışında bir ortam görmeleri ve dünyanın onların yaşadığı yer kadar olmadığını görmeleri önemlidir. Bu konu çocuklara güç ve cesaret verecek, bağımsızlık kavramı ile tanışan çocuklar gelişmeye açık hale gelecektir.