12 yaş Erkek Çocuk psikolojisi oldukça önemlidir. Oğlunuzun büyümeye devam ettiği ve sert geçişler yaşayabileceği bir döneme yaklaştığı yaşı genel olarak 12-13 yaş arasıdır. Bu sebepten dolayı bu dönem gençliğe adım attığı dönemdir. Fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak zor bir dönem sizleri bekliyor. 12 yaşında olan erkek çocuk bu dönemi normal geçirebileceği gibi sert de geçebilir dikkatli olmanızda fayda var.
12 yaş erkek çocuk için neden önemli ve neden sesi değişiyor? Ses telleri derinleşiyor ve kalınlaşmaya başlıyor bu dönemde. 12 yaşından sonra ki dönemde ergenliğe geçiş başlamış olur. Kimisi için bu süreç çok daha sonra kimisi için de tam bu dönemde başlıyor. Bu herkeste farklılık gösterir, çocuğunuz bu dönemde cinsel kimlik arayışına girebilir, büyümeye bağlı olarak duygu patlamaları yaşanabilir. Bunlar dışında fiziksel olarak gelişimi yavaşlayabilir ve bir anda değişim gösterebilir bu durumda endişelenmeyin.
Ergenliğe giren çocuk, vücudunda olan değişimlere daha fazla dikkat eder. Görünüşlerine ve giyimlerine normal zamandan daha çok dikkat ederler. Spora ve egzersiz yapmaya bu dönemde normalden daha fazla yatkın olabilirler. Bunun dışında diğer yaşıtlarının onlar hakkında fikirleri de onları kaygılandırabilir. Bu sayede davranışlarında değişme, arkadaşlarının yanında size ve onlara daha farklı davranabilirler.
12 Yaş erkek çocuklarının duyguları bu dönemde çok dengesizdir. Bir anda mutlu ve bir anda çok mutsuz olabilirler. Bazen çok kaba ve düşüncesiz bazen de kendilerini çok düşüncesiz hissedebilirler. Okul ve ders konularında kendilerini daha stresli ve yalnız hissedebilirler bu konuda onları rahatlatmanız çok önemli.
Duyguların ve davranışların değişimi beyinlerinde olan değişimden kaynaklıdır. Genişleyen kelime dağarcığı sayesinde, kelimeleri daha etkili kullanmaya ve bunu kendileri için bir fırsat olarak görmeye başlarlar bu dönemde. Bu durumun içerisindeyken aileler de duygu durumlarında karışıklıklar hissedebilirler. Daha çok yetişkinler gibi düşünmeye, onlar gibi davranmaya çalışabilir çocuklar. Bu durum iki taraf için de zorlu olabileceği gibi çocuğunuzun 12 yaşında olduğunu hatırlamanızda fayda var.
Bu, ikiniz için de kafa karıştırıcı bir yaş olabilir, çünkü daha çok bir yetişkin gibi görünmeye ve davranmaya başladılar, ancak aynı yaşam deneyimine ve karar verme becerilerine sahip değiller. Bazen iki tarafında 12 yaş erkek çocuk olduğunu hatırlamasında fayda var.
Bu dönemde sosyal hayatları çocuklar için hayati öneme sahiptir. Akran baskısını saklamaya çalışırlar genel olarak. 12 yaşındayken bir yere ait olma duygusu gelişir ve onları bağımlı hale getirebilir. Bu süreçte çocuğunuz daha fazla özgürlük ve bağımsızlık isteyebilir sizden. Sosyal medya kullanımlarına dikkat edin. Oynadıkları oyunlara ve çevrimiçi video platformlarında olan hareketlerini takip etmeyi ihmal etmeyin. Yanlışa meyil etmeye ve gizlilik konusunda alacağı önlemlere dikkat etmenizde fayda var. Kullanım için bir üst limit saati belirlemenizde de fayda var. Aksi takdirde bağımlılık oluşabilir.
Dahil Kalın
Süreçte aktif rol oynamanız, çocuğunuza sevginizi göstermeniz ve onları kabul etmeniz çok önemlidir. Genel olarak benmerkezci davrandıkları için sizden uzaklaşıyor gibi görünebilirler. Bu dönemde onların benliklerini kabul etmeniz, onların kişiliklerinin gelişimi için destek olmanız oldukça önemlidir.
Onlarla iletişimde olmanız önemlidir. Sorular sorarak çocuğunuza önem verdiğinizi gösterin. Cinsel hayat, kötü alışkanlıklar ve sosyal hayatı hakkında tartışmaktan aile bireyleri olarak çekinmeyin. Suçlama ve eleştiri olmadan, genel manada bilgi vererek bu konular hakkında tehlikeli olabilecek süreçlerden bahsetmeniz önemlidir.
12 Yaş Erkek Çocuk İçin Ailesinin Yapabilecekleri
Onların hayatlarından soyutlanmayın, varlığınızı ve desteğinizi sürekli olarak hissettirin.
Onları teşvik edin ve çabalarının devamlılığı için onları motive edin.
Yeni bir spor dalı veya hobi ile ilgili yönlendirmeler yapın.
Ev veya okul hayatı için gerekli olan özeni göstermelerinde destek olun.
Ders notları, ev işleri ve sosyal medya kullanım süreleri için belirlediğiniz sınırlardan taviz vermeyin.
Herhangi bir çatışma yaşandığında çocuğunuzun görüşlerine saygı duyun ve onu dinlediğinizi belirtin.
Unutmayın: Ergenlikte büyük ruh hali değişimleri zaman zaman olabilir. Üzgün ve yorgun hissetmeleri normaldir. Depresyon gibi durumlar daha uzun sürebilir ve yeme içme bozuklukları yaşanabilir ve bu süreç geçici olacağı için sakin olmanızda fayda var.
12 yaş erkek çocuk için ailesi ile sorun yaşayabildiği dönemdir. Ebeveynler olarak çocuğunuzun arkadaşlarıyla tanışmayı ihmal etmeyin. Gerekirse aileleriyle de tanışın, öğretmenleriyle sürekli iletişim halinde olun. Kötü notlar aldığında arkasında olabilecek sorunları detaylı olarak inceleyin ve çözüm odaklı olun. Gerekli olduğu taktirde geleceği hakkında ciddi şekilde çocuğunuzla görüşün.
Farklı bir dil gibi gelse de sosyal medyada kullandıkları tabirler çocuklar için önemlidir. 12 yaş erkek çocuk ve çevresindekiler için bu kıymetlidir. Bu sebepten dolayı o dile de hakim olmanız ve onu anladığınızı göstermeniz iletişimde kalmanız için önemlidir. Kendilerini kullandıkları mecralarda daha etkili ifade etmeleri için yüreklendirin. Paylaştıkları görsel veya içeriklerin farklı şekillerde algılanabileceğini, paylaşımlarının farklı yerlerde kullanabileceğini onlara hatırlatın.